Četvrtak, 21 listopada, 2021

Pogled u Golf 8

Nemojte propustiti

pogled-u-golf-8_1426683110

Volkswagen je na Sajmu tehnoloških dostignuća CES predstavio Golf VII R Touch model sa inovativnim i do sada neviđenim enterijerom. Mnogi od predstavljenih elemenata trebali bi se naći u „osmoj“ generaciji Golfa, koja bi se na tržištu trebala pojaviti najranije 2017. godine…

Kako i samo ime sugeriše, u kabini Golfa R Touch (touch – na engleskom znači dodir) sve komade se primarno zadaju dodirom prsta, a sekundarno pokretima ruku ili glasovno. U kabini ovog Golfa budućnosti nalaze se čak tri velika ekrana, od kojih su dva osjetljiva na dodir. No, krenimo redom. Prvi ekran ugrađen je na mjestu instrument table.

Riječ je o Activ Info Display sistemu, koji je u okviru Volkswagenove game premijerno predstavljen u novom Passatu. Odlikuju ga dijagonala od 12,3, odnosno rezolucija ekrana od 1440×540 piksela. Na njemu se, osim osnovnih podataka o brzini i broju obrtaja, može prikazati i mapa navigacionog sistema. Tu je i niz vozaču korisnih informacija o putu, signalizaciji, stanju pogonskog sklopa, autonomiji…

pogled-u-golf-8_1426682972_0Nakon instrument table na red dolazi gigantski 12,8-inčni na dodir i pokret osjetljivi centralni ekran multimedijalnog sistema. Multimedija Touch Golfa na najbolji način pokazuje kako bi u budućnosti trebala izgledati „komunikacija” između čovjeka, pametnih telefona, tableta, računara i automobila. U toj komunikaciji automobil, tačnije njegov računar, dobijaće sve više prostora i komandne odgovornosti. Sve to se radi s ciljem rasterećenja vozača i njegovog usmjeravanja na najvažniju funkciju u svakom automobilu – sigurno upravljanje.

Ekran multimedijalnog sistema je povezan sa 3D kamerom, koja reaguje na pokrete ruke i omogućava zadavanje komandi bez kontakta prsta i na dodir osjetljive površine. Ispod moćne multimedije nalazi se još jedan u Volkswagenovim vozilima neviđeni komandni sistem. Riječ je o 8-inčnom na dodir osjetljivom ekranu, putem kojeg je moguće upravljati klimatizacijom, audio sistemom i nekim pomoćnim funkcijama, koje se kod standardnih automobila aktiviraju klasičnim prekidačima.

Interesantno je i da su komande za aktiviranje svjetala, električnih podizača prozora, podešavanje retrovizora, te Start/stop sistema, takođe izvedene u vidu površina osjetljivih na dodir. I multifunkcionalni upravljač je izveden u sličnoj filozofiji. Umjesto klasičnih pojedinačnih komandi, na njemu se nalaze dvije „dodirne” površine sa integrisanim prekidačima, koji se aktiviraju pokretima prstiju preko gumiranog kućišta.

Volkswagenovi stručnjaci su na CES-u izjavili da su neka od rješenja predstavljena u Golf R Touch Conceptu već spremna za velikoserijsku ugradnju, a da će se za neka ipak morati sačekati par godina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo