Subota, 16 listopada, 2021

Pogledajte kako izgledaju nove lične karte i vozačke dozvole

Nemojte propustiti

Biometrijske lične karte, za koje su nadležni MUP-ovi počeli primati zahtjeve 1. marta ove godine, predstavljaju jednu od faza poboljšanja sigurnosti sistema ličnih dokumenata, obaveze koju je Bosna i Hercegovna prihvatila u postupku pregovora za liberalizaciju viznog režima.

nove-licne

Nova lična karta se, osim vizuelno, od dosadašnje razlikuje u pružanju novih mogućnosti kao što su unos podataka o krvnoj grupi i entitetskom državljanstvu te unos kvalificirane potvrde (digitalnog potpisa), koji će se koristiti za elektronsku identifikaciju.

Fotografija je u boji, svi lični podaci ispisani su ćirilicom i latinicom, a način preuzimanja lične karte prema novom zakonu može biti lično, poštom ili putem opunomoćenika.

Osim toga, lična karta sadrži elektronski memorijski element (čip) u koji se u procesu personalizacije pohranjuju i kriptografski štite podaci, kao i oznaku za vrstu isprave, kako bi se ista mogla koristiti za putovanje izvan Bosne i Hercegovine, što znači da lična karta može imati i funkciju putnog dokumenta.

Zahvaljujući tehnologiji izrade elektronske lične karte dodatno će biti smanjen rizik od falsificiranja dokumenta, a građanima omogućeno digitalno predstavljanje i digitalno potpisivanje. Ostali zaštitni elementi koji se nalaze na ličnoj karti su u potpunosti usklađeni sa preporukama EU.

Elektronska identifikacija stvara osnov da građani ne moraju dolaziti na šaltere ili u urede institucija, nego bi im određene usluge bile dostupne putem internet stranice. U Bosni i Hercegovini su za najveći broj usluga prema građanima zaduženi lokalni, kantonalni i entitetski organi te se očekuje da oni pripreme informacione sisteme za pružanje efikasnijih usluga.

Nova vozačka dozvola sadrži dodatne zaštitne elemente, što doprinosi poboljšanju sigurnosti kompletnog sistema ličnih dokumenata državljana BiH.

Građani će u uredima nadležnih organa u mjestu prebivališta (MUP-ovi i Javni registar Brčko distrikta) podnositi zahtjeve za nove lične karte i vozačke dozvole po isteku trenutno važećih, što znači da nema masovne zamjene ovih dokumenata.

Pri zaprimanju zahtjeva do sada nije bilo problema, a od 1. marta do danas u Bosni i Hercegovini ukupno je podneseno 7.155 zahtjeva za lične karte i 2.141 zahtjev za vozačke dozvole.

Izvor: Klix

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo