Subota, 4 prosinca, 2021

Pogledajte listu: Deset poznatih funkcionera koji su iz vjerske sfere ušli u politiku!

Nemojte propustiti

Salmir Kaplan
Salmir Kaplan

Desetine aktuelnih i bivših državnih, entitetskih i lokalnih funkcionera u BiH su bivši vjerski službenici ili osobe koje imaju vjersko obrazovanje Islamske zajednice u BiH te, prema tome, kandidatura Mustafe Cerić, nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH, nije nikakav presedan, pokazalo je istraživanje bh. novinske agencije Patria (NAP).

Istovremeno, bilo je i slučajeva da vjerski službenici pređu u političke vode, a onda se vrate i na svoje pozicije u Islamskoj zajednici. Takav je slučaj sa Enesom ef. Karićem, bivšim dekanom Fakulteta islamskih nauka, imamom i uglednim vjerskim stručnjakom. Ef. Karić je bio Ministar obrazovanja kulture i sporta Federacije BiH u periodu od 1994. do 1996. godine.

Potom je, prije nekoliko godina, Karić iako bivši političar bio legitimni kandidat za poziciju reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, te mu bavljenje politikom nije predstavljalo prepreku. No, poražen je na izborima od strane Cerića.

Prema pravilima i praksi Islamske zajednice u BiH vjerski službenici i imami mogu biti svi svršenici medresa, vjerskih srednjih škola u BiH. Tokom obrazovanja u tim školama učenici stiču znanje i zvanje za obavljanje poslova imama.

Prema tradiciji kod Bošnjaka svi svršenici medresa dobijaju titulu efendija ili hodža. A, nije malo političara u BiH koji su završili medrese u BiH, posebno Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, najstariju obrazovnu instituciju na Balkanu i jednu od najuglednijih škola, ne samo u BiH nego i mnogo šire.

Među najpoznatijim političarima, koji su ujedno u vjerski obrazovani, je i bivši član predsjedništva BiH, premijer i ministar Haris Silajdžić, zatim bivši predsjednik FBiH i državni ministar Safet Halilović, aktuelni ministar izbjeglih i raseljenih FBiH Adil Osmanović.

Veliki broj takvih osoba koji uspješno obavljaju svoj posao ima i u bh. diplomatiji, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Bh. novinska agencija Patria donosi spisak od 10 poznatih političara koji su u tu sferu došli sa vjerskim obrazovanjem, iskustvom i funkcijom te stekli zvanje efendije. Oni, zasigurno nisu jedini, ali nijhove karijere su dokaz da vjersko obrazovanje i funkcija nikada u bh. demokratiji nisu bili prepreka za politički angažman.

1. Haris ef. Silajdžić, bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH, premijer i šef diplomatije

2. Safet ef. Halilović, ministar u Vijeću ministara BiH u više mandata i predsjednik FBiH

3. Hasan ef. Čengić, bivši ministar odbrane i državni zastupnik

4. Adil ef. Osmanović, aktuelni ministar u Vladi FBiH i bivši potpredsjednik RS

5. Safet ef. Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH i Sabora Islamske zajednice u BiH

6. Salmir ef. Kaplan, aktuelni ministar u Vladi FBiH, završio Medresu u Mostaru

7. Enes ef. Karić, bivši ministar obrazovanja FBiH

8. Senahid ef. Bristić, višestruki ambasador BiH

9. Ahmef ef. Halilović, višestruki ambasador BiH

10. Remzija ef. Kadrić, zastupnik u NSRS, sada savjetnik u ministarstvu sigurnosti BiH

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo