Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva

Nemojte propustiti

Grad Sarajevo je u proteklom periodu sasvim tiho i skoro nečujno dobilo najveću panoramsku fotografiju veličine 15 gigapixela. Ukoliko ne znate o čemu se radi, govorimo o digitalnoj fotografiji sastavljenoj od 1.273 pojedinačne fotografije visoke rezolucije. Idejni tvorac ove fotografije je Mario Gerussi.

sarajeevoGerussi tvrdi da je ovo najveća sastavljena gigapixel panoramska fotografija u BiH i regiji koja oslikava Sarajevo do najsitnijeg digitalnog detalja.

“Do sada je kreirana digitalna panorama Sarajeva koja obuhvata samo jedan dio grada, slikana je sa vrha Twist Tover-a što je ujedno i njaviša pozicija za fotografisanje. U narednom periodu planiram fotografisati Sarajevo sa više lokacija kako bi kompletirao cijelu slagalicu. To podrazumjeva barem pet dodatnih gigapixel panorama. Za ovaj projekt ćemo kontaktirati i nadležne gradske organe pa i gradonačelnika Ivu Komšića”, ističe Mario Gerussi.

Sarajevska gigapixel panorama je samo početak jedne uspješne priče kojom dirigira Sarajlija Mario Gerussi, čiji je plan u narednom periodu napraviti i gigapixel panorame Konjica, Zenice, Visokog i Mostara.

“Proces izrade gigapixel panoramske fotografije je veoma komplikovan i zahtjevan, te osim edukativnog dijela podrazumjeva i značajne tehničke pripreme. Primjerice, izrada gigapixel panorame Sarajeva je trajala 47 dana, konstantnog računarskog rada, ali i rada cijelog tima.”, posebno naglašava Gerussi.

Tokom razgovora sa ovim izvanredno kreativnim čovjekom osjetila se doza zadovoljstva radi uspjeha u poslu ali i posebne radosti nakon uspješnog procesa koji je ujedno i poklon rodnom gradu.

Naravno, rad nije završen i svi dalji uspjesi Gerussi-jevog kreativnog tima neće zavisiti samo od dobre volje nego i aktivnosti onih koji u ovim i sličnim projektima mogu naći vlastiti interes ali i opće dobro.

Panoramu možete pogledati ovdje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo