Utorak, 22 lipnja, 2021

Pogledajte naoružanje koje je SIPA pronašla u Tešnju (Video)

Nemojte propustiti

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju Oružanih snaga BiH, pronašli su u selu Kaloševići, opština Tešanj, 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač, 589 barutnih punjenja za projektile i 60 projektila od 84 milimetra za bestrzajni top, rekla je policijski službenik Sipe Kristina Jozić.

naoruzanje4Jozićeva je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu navela da su ručni raketni bacači i barutna punjenja za projektile iranskog porijekla (Nader), a projektili za bestrzajni top švedskog porijekla (Carl Gustav).

Ona je naglasila da je, prema raspoloživim obavještajnim podacima, oružje, koje je pronađeno u akciji kodnog naziva “Tešanj”, na pomenuti lokalitet planski i organizovano skriveno 2002. godine, po naređenju osoba koje su obavljale određene funkcije u okviru lokalne vlasti.


Riječ je o oružju koje je sakriveno i nakon rata nije predato u akciji prikupljanja municije i naoružanja “Žetva” koju su provodile međunarodne snage u BiH.

Prema njenim riječima, osobe koje su predmet interesovanja u akciji “Tešanj” dovode se i u vezu sa paralelnom akcijom SIPA-e koja se odnosi na ratne zločine.

naoruzanje2

Jozićeva je podsjetila da je akcija počela 8. jula i da još traje, te da su jučer na mjestu događaja zbog bezbjednosti uništena tri raketna ručna bacača.

Ona je dodala da SIPA raspolaže operativnim saznanjima koja ukazuju da je veća količina pješadijskog naoružanja, prikljupljena na više punktova u Zeničko-dobojskom kantonu, ilegalno prebačena na Kosovo.

Jozićeva je rekla da SIPA, po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, nastavlja aktivnosti u predmetu “Tešanj”, s ciljem otkrivanja odgovornih za skrivanje naoružanja i dokumentovanja ovih nezakonitih radnji.

Ona je zahvalila pripadnicima Oružanih snaga BiH na saradnji, a na pomoći pripadnicima američkog FBI, NATO i lokalne policije.

naoruzanje3 naoruzanje1

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo