Utorak, 18 svibnja, 2021

Pogledajte nestvarno lijepa djela 38-godišnje Tuzlanke: Drveće i cvijeće od žice koje izgleda kao da je živo…(Foto)

Nemojte propustiti

Upoznajte Tuzlanku koja pravi prelijepe umjetničke predmete i drveće od žice.

Mini_drvece_od_zice_Tuzlanka-TVildana Bilalović, ima 38. godina i živi i radi u Tuzli.

Majka je dvoje djece, uzrasta od 3 i 4 i pol godine.

– Stalno sam zaposlena i majka dječice u godinama koje su najteže, jer tada počinju da uče sve o životu.

Ipak i pored svih obaveza u kući, na poslu i oko dječice, imam svoje slobodno vrijeme, tj. kada djeca spavaju, koje maksimalno iskoristim za svoj hobi.

Taj hobi mi je u početku bio kao neki odmor od napornog dana, a kasnije je to preraslo u pravu umjetnost, za koju ni sama ne znam od kuda mi dar.

Cijeli svoj život sam radila uglavnom u stranim organizacijama, obišla mnogo zemalja i stigla čak i do Iraka, ali oduvijek kada sam razmišljala šta bih željela raditi, pomišljala sam samo na to da želim nešto svojim rukama stvarati – kaže Vildana, opisujući kako se počela baviti ovom vrstom umjetnosti.

– Naravno, u početku moji radovi nisu imali nikakvu ljepotu, tek nakon par godina počeli su ličiti na nešto nestvarno, na nešto sto mnogi ne mogu da vjeruju da je ljudska ruka pravila, kaže naša sagovornica.

O samoj tehnici izrade, kazala nam je sljedeće:

– Drveće je napravljeno od pocinčane žice i staklenih perlica promjera 2 milimetra. Svaka boba se treba prvo nanizati na žicu i onda se plete i savija.

Vrlo je važno da se svaki oblik, bar u mom slučaju, pravi bez puno razmišljanja jako brzo.

Primijetila sam da ako ga radim polako, rad ne liči na ono sto želim. Ali ako upletem žicu jako brzo, nastaje nešto posebno.

Mini_drvece_od_zice_Tuzlanka-1Pojašnjava da je trenutno svoj hobi pretvorila i u pravi biznis:

– Članica sam Udruženja umjetnika Grada soli “Suveniri Tuzle”.

Svakim danom imam sve vise narudžbi kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.

U početku je to bilo mini drveće od nekih 15 centimetara, poslije od pola metra, a zatim sam od brata dobila jednu knjigu i usavršila se i za pravljenje cvijeća, pa samim tim proširila svoju umjetnost i u pravljenju ukrasa za kosu, rajfova, šnala, kruna, pa i broševe i ukrasnih bretelica.

Trenutno imam listu čekanja i djevojka koja mi je juče naručila jedno stablo, doći će na red tek za dva mjeseca ali ona je jako uzbuđena i jedva čeka da ga vidi…

Na kraju, Vildana Bilalović zaključuje: “U svakom od nas postoji neki dar, samo je pitanje vremena da to shvatimo. Ja sam to shvatila u svojoj 37. godini i jako sam sretna zbog toga”

(Doznajemo.com)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo