Petak, 18 lipnja, 2021

Pogledajte novi snimak iz dvorišta nane Fate: Crkva srušena u nekoliko minuta

Autor:Hayat.ba

Nemojte propustiti

Nakon dugogodišnje pravne bitke, Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Dugo je trajala borba za pravdu nane Fate Orlović da se iz njenog dvorišta u Konjević Polju ukloni crkva. Radovi na uklanjanju iste počeli su rano jutros.

Pogodilo je to nanu Fatu zbog čega joj se zdravstveno stanje malo pogoršalo. Njena kćerka Hurija Karić kazala je za Hayat.ba da je stigao doktor kako bi nani ukazao pomoć.

Znate koliko je trajala njena borba za pravdu i ovo jutros ju je emotivno slomilo. Odmah da kažem nije ništa opasno u pitanju. Sigurno će vam se brzo javiti – kazala je Hurija.

Rusmir Karkin, zastupnik porodice Orlović, kazao nam je da se očekuje da će svi radovi na uklanjanju crkve biti gotovi tokom vikenda.

Puno ljudi radi na uklanjanju, a lijepo je vrijeme, tako da očekujem da će sve biti gotovo do sutra – rekao nam je Karkin.

Posjetimo, Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vrijeme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine Fata Orlović morala napustiti skupa sa sedmero djece i mužem Šaćirom koji je pogubljen u vihoru agresije.

Nakon dugogodišnje pravne bitke, Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) potvrdio je 27. maja ove godine da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve te da je za to zadužena Vlada Republike Srpske.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo