Subota, 9 prosinca, 2023

Pogledajte rupu u jezeru u Rusiji koju je napravio meteor (Foto)

Preporučeno

U padu meteora iznad Urala u Rusiji povrijeđeno je više od 950 ljudi, a u gradu Čeljabinsku zavladala je panika. Povrijeđeni su ozljede zadobili uglavnom fragmentima stakla jer su se prozori na kućama rasprsnuli. Na dramatičnim video snimcima koje prenose ruske TV stanice vide se prizori nalik onima iz holivudskih filmova katastrofe.

meteor rusija2

Na snimcima se vidi ogroman zapaljeni predmet kako presijeca nebo, a zatim se raspada na nekoliko manjih dijelova. Svjedoci navode da su čuli nekoliko razornih eksplozija, od kojih su se zatresle stambene zgrade i polomila stakla.

Upravo se čita:  Otac skrivio saobraćajnu nesreću, ostavio teško povrijeđenog sina u vozilu i pobjegao

Ruski mediji objavili su i prve fotografije na kojima se vidi rupa u jezeru Čebarkul u koji je pao jedan dio meteora koji se pri prolasku kroz atmosferu zapalio i raspao.
Ruski mediji javljaju da je vojska pronašla tri mjesta na zemlji na koja su dijelovi meteora udarili i ostavili kratere. Dva mjesta nalaze se u blizini jezera Čebarkul, a treće je udaljeno 80 kilometara prema zapadu, u blizini grada Zlatousta.

Upravo se čita:  Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini i Izraelu: “Ovo će imati posljedice za 21. stoljeće”

rusija-meteor

Jedan od komada meteora koji je pao u blizini jezera Čebarkul ostavio je krater prešnika šest metera.

Članovi tenkovske brigade jedinice koja je otkrila krater kraj jezera Čebarkul potvrdili su sajtu “Russia Today” da je nivo zračenja na mjestu udara u granicama normale.

Lokalni ribar rekao je policiji da je na površini zaleđenog jezera našao rupu, koja bi mogla biti posljedica pada meteora. Policija je zatvorila sve prilaze jezeru, a čeka se dolazak tima ronilaca da ispitaju dno jezera.

Upravo se čita:  Bosanca zaustavili pri polijetanju iz Memingena, kaznili ga zbog jednog pravila

(Blic)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo