Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Pogledajte spot Halida Bešlića “Je l’ ti žao što se rastajemo” koji je prošle sedmice snimljen u Tuzli

Nemojte propustiti

Ekskluzivno u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem večeras je premijerno prikazan spot “Je l’ ti žao što se rastajemo” u izvedbi Halida Bešlića.

Spot zasnovan na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941. godine sniman je u Tuzli u produkciji Depoa iz Sarajeva, najstarije diskografske bh. kuće Sarajevo Disk i RTV 7 Tuzla.

Roman Jasmina Imamovića, koji ovog mjeseca objavljuje VBZ Zagreb, Sarajevo, Beograd govori o ljubavnoj priči i ratnoj drami narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer.

Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli. Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle. Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari Rudolf Vikić i Memo Suljetović.

Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u koncentracioni logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. septembra 1941. godine. Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Je l’ ti žao što se rastajemo“. Aranžman i obradu pjesme “Je l’ ti žao što se rastajemo“, uradili su profesori Dragan Divjak i Dženan Jusufović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo