Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Pogledajte veličanstveno okupljanje građana u Sarajevu u borbi za osnovna ljudska prava (Foto+Video)

Nemojte propustiti

Skoro 10 hiljada Bosnaca i Hercegovaca se okupilo danas ispred zgrade zajedničkih institucija BiH, tražeći hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB).

Foto: Jamak E.
Foto: Jamak E.

Protest je počeo u 12:00 sati, a u Sarajevo su stigli Banjalučani, Prijedorčani,Zeničani, Mostarci… Podršku protestima dali su poljoprivrednici, penzioneri, a taksisti kompanije Sarajevo taxi protestnom vožnjom podržali su građane BiH koji protestuju već sedam dana.

Prema informacijama iz MUP-a Kantona Sarajevo protesti su protekli dostojanstveno, bez ijednog evidentiranog incidenta.

DSC_0011

Parlamentarci dobili ultimatum da usvoje Zakon o JMB do 30. juna.

– Građani su pokazali političarima da ih mogu blokirati i da možemo blokirati gradove. Pustit ćemo ih do 30. juna da usvoje Zakon o JMB. Sklonit ćemo djecu da ih ne plaše. Ako do 30. juna ne usvoje Zakon, eto nas opet”, rekao je jedan od organizatora.

Protesti su počeli 5. juna, kada se neformalna grupa građana okupila ispred državnih institucija kako bi izvršili pritisak na Vijeće ministara da usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Dešavanje uživo ste mogli pratiti ovdje.

DSC_0006

DSC_0042 DSC_0021

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šta ustvari otkriva izvještaj s mjesta na kojem je Dženan Memić povrijeđen, a koji je saobraćajna policija poslala istražiteljima

Na Facebook grupi „Pravda za Dženana Memića“ objavljen je Izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta, a koji su sačinili...

Možda vas zanima i ovo