Petak, 18 lipnja, 2021

Prognoze federalnih meteorologa: Evo kako nas vrijeme očekuje u februaru

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini srednja mjesečna temperatura u februaru bi trebala da bude viša u odnosu na višegodišnji prosjek – kazao je Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Topliji period u odnosu na prosjek, očekuje se, kako je kazao, tek u trećoj dekadi mjeseca, a prva i druga dekada bi trebale da budu u granicama višegodišnjeg prosjeka. Očekivane sume padavina bi trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka.

“U Mostaru u februaru prosječna temperatura iznosi 6,6 stepeni, a količina padavina 151 litar po metru kvadratnom. Što se tiče Sarajeva prosječna temperatura u februaru iznosi 1,5 stepeni Celzijusa, dok prosječna suma padavina iznosi 71 litar po metru kvadratnom”, dodao je Zulum.

Tokom januara srednja mjesečna temperatura bila je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Zulum navodi da se temperaturna odstupanja prema preliminarnim podacima kretala od 3,4 do 6,3 stepena što govori da je januar jedan od najtoplijih januara otkako postoje službena mjerenja u BiH.

“Prva i druga dekada bile su znatno toplije od prosječnih vrijednosti, a treća je bila nešto malo toplija od prosjeka”, pojašnjava Zulum.

Maksimalne temperature tokom januara su zabilježene 18. i 19. januara, a apsolutne minimalne temperature u BiH registrane su 26. i 27. januara.

“Ukupne sume padavine tokom januara 2014. godine bile su na sjeveroistoku BiH ispod prosjeka, na jugu zemlje bile su nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Zapadni, istočni i centralni dio BiH su imali prosječnu sumu padavina. Snježni pokrivač se zadržao u nižim predjelima nekih šest do sedam dana. Najveća visina snježnog pokrivača je izmjerena u Bihaću od 34 cm”, kazao je Zulum.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo