Utorak, 18 svibnja, 2021

Pogoduje im vrijeme: U Hitnoj pomoći za 24 sata javilo se 28 pacijenata s ugrizom krpelja

Nemojte propustiti

S dolaskom lijepog vremena krpelji i zmije izašli su iz svojih legla, a najviše ih je uz obale rijeka, na kamenju pored vode, na izletištima, te na zapuštenim zelenim površinama.

krpeljU Zavodu za hitnu medicinsku pomoć proteklih dana veliki broj sugrađana zatražio je ljekarsku pomoć zbog ugriza ovih životinja, piše danas Dnevni avaz.

– U protekla 24 sata ljekari Hitne pomoći imali su pune ruke posla. Prema evidenciji, imali smo 28 pacijenata s ugrizom krpelja, dva s ujedom psa i jednog kojeg je za prst desne ruke, dok je radio u bašti, ugrizla zmija otrovnica. To se dogodilo u ulici Porodice Foht, prema Trebeviću. Taj pacijent je dobio serum protiv zmijskog otrova, antitetanus vakcinu… Trenutno je smješten na Kliniku za infektivne bolesti na KCUS-u – kazala je Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

Prema njenim riječima, krpelja za ovaj period ima previše, jer im pogoduje lijepo i vlažno vrijeme.

– Našu pomoć sugrađani najviše traže nakon vikenda koji provedu na planini, vikendici, u bašti… Zelenilo je stanište ovih životinja, a kače se na pregibe na tijelu, gdje je koža najtanja i najvlažnija. Osim crvenila i svraba, pacijenti nemaju drugih većih tegoba i do sada nismo imali slučaj da je prenesena neka zarazna bolest – ističe Softić-Taljanović.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo