Utorak, 27 srpnja, 2021

Pojačajte pamćenje za samo 30 sekundi

Nemojte propustiti

Koliko vam se puta dogodilo da ne možete da se sjetite gdje ste ostavili ključeve ili dokumenta ili ste zaboravili nečije ime i prezime?

Ako vam se ovakve stvari često događaju, isprobajte ovaj najjednostavniji trik koji zaista djeluje.

Najnovije istraživanje objavljeno u knjizi koja se bavi kriminalnom psihologijom potvrdilo je kako u samo 30 sekundi možete da pojačate memoriju i da se prisjetite najsitnijih detalja koje svakodnevno zaboravljate.

U istraživanju su učestvovale osobe između 20 i 60 godina, a zadatak im je bio da pogledaju kratak film i da se zatim prisjete što više detalja iz filma. I dok je jedna polovina ispitanika prezentovala odgovor otvorenih očiju, drugi su zatvorili oči i poslije 30 sekundi odgovorili na isto pitanje.

Ovi koji su odgovarali poslije 30 sekundi odmaranja očiju uspjeli su da nabroje gotovo 30 odsto više detalja iz filma i to nekoliko puta zaredom, uključujući i zvučne efekte i konverzacije. Stručnjaci govore kako je objašnjenje zapravo vrlo jednostavno.

Naime, kada zatvorite oči isključujete mozak od spoljašnjih uticaja koji vas ometaju u razmišljanju. Na taj način mozak postaje fokusiran isključivo na zadatak koji mu je postavljen, donosi http://m2.cafe.ba, prenosi Blic.

Sljedeći put kada zaboravite gdje ste odložili ključeve, spremili dokumente ili ime poslovnog saradnika, zastanite na trenutak, zatvorite oči i detaljno “prekopajte” mozak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo