Subota, 22 siječnja, 2022

Pojačana kontrola pekara: Analizirat će se kvaliteta hljeba i peciva

Nemojte propustiti

Prilikom inspekcijske kontrole inspektori će od subjekta nadzora uzimati uzorke hljeba i peciva i slati na analizu kako bi se utvrdila kvaliteta

pekara

U skladu sa Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, tržišno-turistički inspektori će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu obrtničkih radnji koje se bave proizvodnjom hljeba i peciva – pekarskih radnji na području Tuzlanskog kantona.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kontrolisat će pekarske radnje sa aspekta, da li hljeb i pecivo po svom sastavu odgovara vrsti i težini prema kojoj su deklarisani, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Pekarski proizvodi mogu se stavljati na tržište u ambalaži deklarisanoj sukladno odredbama Pravilnika o pekarskim proizvodima. Nezapakirani pekarski proizvodi moraju na prodajnom mjestu biti označeni s nazivom proizvoda, firmom i sjedištem proizvođača, a takođe i robnom markom.

Prilikom inspekcijske kontrole inspektori će od subjekta nadzora uzimati uzorke hljeba i peciva i slati na analizu kako bi se utvrdila kvaliteta, kategorizacija i označavanje pekarskih proizvoda.

Ako inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK nakon dobijenih rezultata analize kvaliteta proizvoda utvrde da proizvodi ne odgovaraju propisanom kvalitetu, zabranit će promet pomenutih proizvoda i izreći će novčane kazne u rasponu od 4.000 do 8.000 KM koje su predviđene Zakonom o zaštiti potrošača.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK upozoravaju proizvođače pekarskih proizvoda koji u proizvodnji koriste aditive, kao što su arome i boje, da su dužni to navesti u deklaraciji proizvoda.

Nakon ovog saopćenja inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će na prostoru svih 13 općina Tuzlanskog kantona djelovati iskljućivo represivno protiv svih prekršilaca koji se ne budu pridržavali ovog upozorenja, upozorili su iz ove Uprave.

(Fena)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo