Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Pojačana kontrola pekara: Analizirat će se kvaliteta hljeba i peciva

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Prilikom inspekcijske kontrole inspektori će od subjekta nadzora uzimati uzorke hljeba i peciva i slati na analizu kako bi se utvrdila kvaliteta

pekara

U skladu sa Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, tržišno-turistički inspektori će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu obrtničkih radnji koje se bave proizvodnjom hljeba i peciva – pekarskih radnji na području Tuzlanskog kantona.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kontrolisat će pekarske radnje sa aspekta, da li hljeb i pecivo po svom sastavu odgovara vrsti i težini prema kojoj su deklarisani, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Pekarski proizvodi mogu se stavljati na tržište u ambalaži deklarisanoj sukladno odredbama Pravilnika o pekarskim proizvodima. Nezapakirani pekarski proizvodi moraju na prodajnom mjestu biti označeni s nazivom proizvoda, firmom i sjedištem proizvođača, a takođe i robnom markom.

Prilikom inspekcijske kontrole inspektori će od subjekta nadzora uzimati uzorke hljeba i peciva i slati na analizu kako bi se utvrdila kvaliteta, kategorizacija i označavanje pekarskih proizvoda.

Ako inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK nakon dobijenih rezultata analize kvaliteta proizvoda utvrde da proizvodi ne odgovaraju propisanom kvalitetu, zabranit će promet pomenutih proizvoda i izreći će novčane kazne u rasponu od 4.000 do 8.000 KM koje su predviđene Zakonom o zaštiti potrošača.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK upozoravaju proizvođače pekarskih proizvoda koji u proizvodnji koriste aditive, kao što su arome i boje, da su dužni to navesti u deklaraciji proizvoda.

Nakon ovog saopćenja inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će na prostoru svih 13 općina Tuzlanskog kantona djelovati iskljućivo represivno protiv svih prekršilaca koji se ne budu pridržavali ovog upozorenja, upozorili su iz ove Uprave.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

SDA Sarajevo: Konaković, Nikšić i Kojović da se izjasne o izjavama Ivane Marić o Bošnjacima

Građani Sarajeva, ali i cjelokupna bh. javnost, od stranaka "Četvorke" očekuju da se jasno i nedvosmisleno izjasne o izjavama...

Možda vas zanima i ovo