Utorak, 30 svibnja, 2023

Pojačanje EUFOR-a pristiže u BiH

Nemojte propustiti

Kako ističu, ovim se pokazuje nedvosmislena posvećenost EU i EUFOR-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

U BiH su rano jutros počela da pristižu pojačanja EUFOR-a, koju je EU najavila kao preventiuvnu mjeru radi održavanja bezbjednog okruženja.

Kako kažu u EUFOR-u, radi se o 500 pripadnika EUFOR-ove rezerve, čime se ukupan broj pripadnika ove evropske vojne misije popeo na 1.100.

Upravo se čita:  Potvrdio ministar Nenad Nešić: Karadžićevom advokatu i profesoru koji je branio zločine VRS-a ukinuta zabrana ulaska u BiH

“Pogoršanje sigurnosne situacije na međunarodnom planu ima potencijal da proširi nestabilnost na BiH. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti za jačanje stabilnosti u BiH postavljanjem sposobnih snaga u zemlji da podrže napore vlasti BiH da održi sigurno i sigurno okruženje. Njihova misija će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u BiH”, saopštili su oni.

Upravo se čita:  Uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine, krijumčario 12 Kineza

Kako ističu, ovim se pokazuje nedvosmislena posvećenost EU i EUFOR-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Podsjećanja radi, EUFOR je raspoređen u BiH od 2004. godine, a sastoji se od ukupno 3.500 pripadnika osoblja od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji, ne računajući novopristigle snage.

“Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom okruženju za koje bi bila potrebna podrška EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja”, naglasili su oni.

Upravo se čita:  Na granici EU: Pileći bataci su strogo zabranjeni, žablji nisu!

Kapetan Simus Šanon, portparol EUFOR-a, “Nezavnim” rekao je da u ovom trenutku ne može komentarisati kretanje EUFRO-ovog osoblja, ali da će uskoro biti izdato saopštenje na stranici njihovih društvenih mreža.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo