Srijeda, 5 svibnja, 2021

Pojavili se nepoznati insekti u BiH? Otežavaju kretanje građana, ni najstariji ne pamte ovako nešto…

Nemojte propustiti

Ose onemogućavaju provjetravanje prostorija i otežavaju kretanje stanara oko zgrada, a “zaposjeli” su balkone i “okitili” saksije sa cvijećem.

nepoznatiinspektiOne onemogućavaju provjetravanje prostorija i otežavaju kretanje stanara oko zgrada, a “zaposjeli” su balkone i “okitili” saksije sa cvijećem. Ove bube najviše liče na pčele, ili ose, kao da je riječ o nekoj modifikovanoj vrsti poznatog insekta.

Međutim, iako ih stanovnici svojim kretanjem uznemiravaju, ovi insekti ne ispoljavaju agresivnost i nisu registrovani slučajevi njihovih uboda.

U Srebrenici su prethodnih godina u oktobru i aprilu zabilježene najezde bubamara, koje su nestajale pri pojavi zahlađenja.
Bubamare su izgleda predskazivale hladne dane, jer su nagla zahlađenja nailazila nakon njihove masovne pojave.

Praznovjerni su nagađali da bubamare predskazuju sreću, drugi su tvrdili da slute nešto ružno, ali za najezdu novih buba, koje su se ovih dana pojavile, još nema nikakvih objašnjenja.

Mještani su prinuđeni da kupuju razne hemijske preparate za uništavanje rojeva novih insekata, koji ulaze u stambene prostorije, te se tako izlažu dodatnim troškovima i pražnjenju svojih skromnih kućnih budžeta.

Ni najstariji stanovnici Srebrenice ne pamte ovakvu vrstu buba.

(Cafe.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo