Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Pojavio se veliki broj krpelja: Šta učiniti ako vas ubode…

Nemojte propustiti

Prema najnovijim informacijama više desetina Sarajlija zatražilo je samo proteklog vikenda medicinsku pomoć zbog uboda krpelja. Prošle godine u regiji su zabilježeni i smrtni slučajevi zbog ovih ugriza.

AKHGEE– Na našem području krpelji mogu prenositi Lyme boreliozu, krpeljni meningoencefalitis, mediteransku pjegavu groznicu i erlihiozu. No, na sreću svi krpelji nisu zaraženi mikroorganizmima koji mogu naškoditi čovjeku, već samo njihov vrlo malen dio, kazala je nedavno za hrvatske medije dr. med. Tatjana Nemeth Blažić

– Ako krpelja nađete u koži – odmah ga odstranite bez gnječenja, uhvatite ga pincetom blizu glave, što bliže mjestu gdje se pričvrstio u koži i odstranite nježno i oprezno – izvucite prema gore i van. Nakon što je krpelj odstranjen, mjesto uboda je preporučljivo premazati antiseptikom. Nakon uboda krpelja javite se obavezno liječniku radi savjeta u vezi zaraznih bolesti koje oni mogu prenijeti, savjetuje dr. Nemeth.

Kod prevencije od ujeda krpelja, bitno je birati puteve koji nisu obrasli, odnosno bez gustog grmlja, a preporučuje se i nošenje odjeće od glatkog materijala. Prevencija je i nanošenje repelenata na tijelo, koji su učinkoviti i protiv krpelja.

(Doznajemo/Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo