Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Pojedine cigarete u BiH ponovo poskupljuju: Nove cijene zbog izlaska Hrvatske iz zone CEFTA-e?

Nemojte propustiti

Cigarete hrvatske tvrtke Tvornica duhana Rovinj uskoro bi mogle poskupjeti. TDR je prije nekoliko dana već poskupio Walter Wolf, koji umjesto dosadašnjih 3,20 košta 3,30 KM.

Do 1. 7. Hrvatska je bila članica CEFTA zone slobodne trgovine i za hrvatske proizvode pa i cigarete nije bilo carinskih opterećenja kod uvoza u BiH. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU plaća se carina od 15 posto.
Cigarete hrvatske tvrtke Tvornica duhana Rovinj uskoro bi mogle poskupjeti. TDR je prije nekoliko dana već poskupio Walter Wolf, koji umjesto dosadašnjih 3,20 košta 3,30 KM.

Do novog poskupljenja moglo bi doći zbog ulaska Hrvatske u EU. Naime, do 1. 7. Hrvatska je bila članica CEFTA zone slobodne trgovine i za hrvatske proizvode pa i cigarete nije bilo carinskih opterećenja kod uvoza u BiH. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU plaća se carina od 15 posto.

TDR je, kako su Oslobođenju kazali u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, tijekom svibnja i lipnja ove godine uvezao veće količine cigareta kako bi imao zalihe robe bez carine, prenosi Indikator.ba

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Želja Hrvatske je da zadrži liberalizirani sustav trgovine sa susjedima – a to nastoji ostvariti kroz institucije EU – tačnije da se pri uvozu u Hrvatsku ponaša kao članica EU, a pri izvozu u susjedne zemlje kao članica CEFTA-e.

Ministri vanjske i unutarnje trgovine BiH i Srbije Mirko Šarović i Rasim Ljajić su se suglasili da je neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama i prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija ne prihvata prijedlog da se po povlaštenim uvjetima uvoze cigarete iz Hrvatske u ovu zemlju. EU traži kvotu za izvoz po carinskoj stopi od 15 posto koja važi za zemlje CEFTA, dok je carina za duhanske proizvode iz EU 57 posto.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo