Ponedjeljak, 1 ožujka, 2021

Gdje sve građani Bosne i Hercegovine mogu putovati bez negativnog PCR testa?

Nemojte propustiti

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Iz SDA ministru vanjskih poslova Hrvatske poručili: “Ako si zainteresovan za takva rješenja, implementiraj ih u Hrvatskoj!”

Bilo kakvo rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu BiH neće biti prihvaćeno...

“Mevlida, sretan ti 1. mart”: Kod Doboja postavljen bilboard za direktoricu škole koja je kaznila učenicu zbog obilježavanja Dana državnosti BiH

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično...

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović: Referendum o nezavisnosti je preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i...

Državljani BiH uglavnom ne mogu putovati u EU. Izuzetak su oni koji imaju boravišne ili radne dozvole. I njima je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. U nekim zemljama i karantin u trajanju od 10 dana.

Pojedine države u regionu lagano relaksiraju mjere za ulazak bh. državljana, u vrijeme pandemije virusa korona, poput Crne Gore i Srbije.

Negativan PCR test i dalje je neophodan, ukoliko želite npr. u Hrvatsku, ali i to samo ako ispunjavate određene uslove. Slično je i sa ostatkom EU. I dok se sve glasnije govori o tzv. ”kovid pasošima”, građani u našoj zemlji prilično su skeptični, piše N1.

Građani BiH koji žele putovati u Crnu Goru mogu to učiniti bez prethodnog testiranja na koronu. Naime, vlasti susjedne nam države građanima BiH više ne traže negativan nalaz testiranja na koronu.

Podsjetimo, da bi ušli u Crnu Goru državljanima BiH bio je potreban prvo serološki ili ELISA test, da bi se krajem decembra ta mjera pooštrila, te je ulazak bio uslovljen negativnim PCR testom.

I susjedna Srbija relaksirala je mjere za ulazak u tu državu. Tako građani BiH od 16. januara, odlukom Vlade Srbije mogu da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa.

Mjere za ulazak djelimično relaksira i Slovenija. Tako od subote, 9. januara, ponovo priznaje PCR testove iz trećih zemalja, među kojima su BiH i Srbija.

Prema novoj odluci Vlade Slovenije, u tu zemlju se može ući uz negativan PCR test koji se može dobiti i u trećim zemljama ili u institucijama koje priznaje Slovenija ili uz negativan brzi antigenski test, koji se mora uraditi u nekoj od članica EU ili na području Šengena. Slovenija je ukinula brze testove na pet graničnih prelaza koje je Slovenija radila od 25. decembra.

Hrvatska je donijela odluku kojom se zabranjuje prelazak preko svih graničnih prijelaza. Izuzetak su putnici koji dolaze iz tzv. ”zelenih” zona EU, te njima nije potreban.

PCR test niti neki drugi uslov za ulazak u Hrvatsku. Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Evropi. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa.

Test je potreban i državljanima BiH, čak i sa dvojnim državljanstvom, a ulazak je odobren radnicima, iz porodičnih ili ekonomskih razloga, te trazit uz zadržavanje kraće od 12 sati.

Državljani BiH uglavnom ne mogu putovati u EU. Izuzetak su oni koji imaju boravišne ili radne dozvole. I njima je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. U nekim zemljama i karantin u trajanju od 10 dana.

Državljani trećih zemalja, u koje spada i BiH, koji nemaju potrebne dozvole, samo u specifičnim okolnostima mogu ući u EU – najčešće se radi o zdravstvenim radnicima, pomorcima, putnicima u tranzitu, diplomatama, te osobama koje ulaze iz humanitarnih i sličnih razloga.

Sve češće se pominje da bi za putovanja, građanima mogao trebati tzv. covid pasoš odnosno neka vrsta dokaza da su vakcinisani protiv korona virusa.

Grčka je najavila da bi uslov za ulazak u zemlju mogao biti kovid pasoš, ali i druge zemlje razmišljaju o sličnim mjerama. Tako se npr. u Francuskoj razmišlja da se na sličan način omogući ulazak u pozorišta, kino dvorane, sportske i druge događaje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Miro Lazović: “Sve bih uradio kao i ’92, bilo je časno ustati u odbranu Bosne i Hercegovine”

Iako je u medijskom prostoru, kontinuirana kampanja sa osnovnom tezom da je to bio referendum samo dva naroda, Bošnjaka...

Možda vas zanima i ovo