Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Pojedine pekare frižider drže u toaletu!

Nemojte propustiti

U čak 93 odsto pekara u RS koje je Inspekcija kontrolisala u toku prošle godine utvrđene su razne nepravilnosti, a zabilježeni su čak i slučajevi da pojedine pekare drže frižider u toaletu!

pekara-hljebU izvještaju o radu Republičke uprave za inspekcijske poslove za prošlu godinu navodi se da je Inspekcija prošle godine izvršila 60 kontrola u pekarama, od čega je čak 56 bilo neuredno.

“U 53 slučaja je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je u jednom slučaju zabranjena upotreba sirovina koje se koriste za proizvodnju pekarskih proizvoda”, navedeno je u izvještaju.

Zbog loših higijensko-sanitarnih uslova i korišćenje neadekvatnih sirovina za proizvodnju pekarskih proizvoda izdato je 20 prekršajnih naloga.

Pejo Đurašinović, glavni republički inspektor za hranu, kazao je da su prošle godine intenzivno kontrolisali pekare u cilju zaštite prava potrošača, ali i da se utvrdi da li se poštuju propisi o kvalitetu mlinsko-pekarskih proizvoda.

“Kontrolom je utvrđeno da pekare nisu redovno sprovodile ispitivanje hrane i da nisu posjedovale proizvođačke specifikacije za sve proizvode koji su u trenutku kontrole zatečeni u prometu”, kazao je Đurašinović.

Prema njegovim riječima, nepravilnosti je bilo i kod redovnih sanitarnih pregleda zaposlenih, pohađanja dodatnih edukacija o higijeni hrane, kao i nedostatak radnika s visokom stručnom spremom pod čijim stručnim nadzorom bi bila organizovana proizvodnja i kontrolisan kvalitet proizvoda.

Sa druge strane, Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS, kazao je da se nepravilnosti koje su inspektori zatekli u pojedinim pekarama uglavnom odnose na neusklađenost propisa i na manjak prostora.

“To se najčešće odnosi na male pekare, koje nemaju dovoljno prostora, pa su prisiljene na primjer držati frižider u WC-u ili na primjer u nekim pekarama podovi nisu popločani keramičkim pločicama i slično”, kazao je Trivić.

Isto tako, navodi Trivić, postoji veliki problem u usklađivanju klasifikacija proizvoda s novim propisima.

“Tu se ne radi o zdravstvenoj neispravnosti proizvoda, to skoro pa se i ne dešava, već jednostavno klasifikacije ne odgovaraju novim pravilnicima”, kazao je Trivić.

S obzirom na to kakvo je stanje u državi, ocjenjuje Njego Zagorac, predsjednik Udruženja pekara regije Semberija, situacija u pekarskoj industriji je i dobra.

“Ljudi jednostavno nemaju para da ulažu u objekte kako bi ispunili sve propise koji se traže pravilnikom i zato Inspekcija i jeste utvrdila ovoliki procenat nepravilnosti. Međutim, kod nas u Bijeljini 50 odsto pekara ima para i sredstava, ali neće da ulažu da poprave situaciju i takve ljude treba kažnjavati”, kazao je Zagorac.

Pokret potrošača RS prošle godine je najviše žalbi primio na kvalitet hljeba, kao na primjer da su u vekni hljeba pronalazili brašno, odnosno da tijesto nije bilo dovoljno dobro umiješano.

“Bili su i slučajevi da na primjer pekari namjerno ostavljaju hljeb nepečen, kako bi dobio na težini. Ali to su rijetki slučajevi i generalno mislim da se kvalitet hljeba u RS popravio u odnosu na raniji period”, kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača.

On je naveo i da potrošači nemaju uvid u higijenske uslove u pekarama i da pravo stanje kada je to u pitanju može provjeriti jedino Inspekcija.
Kazne (u markama)

za pravna lica 500 – 1.500

za odgovorno lice u pravnom licu 200 – 600

za preduzetnike 300 – 900

za pojedinca 50 – 150

Izvor: Nezavisne novine

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo