Petak, 24 rujna, 2021

Pojedini zastupnici se pitaju zbog čega je važan matični broj i šta on znači

Nemojte propustiti

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, očekivano, nije dobio potreban broj glasova poslanika iz RS-a te je ovaj prijedlog odbijen. Za Prijedlog su glasala 24 poslanika, a protiv je bilo 12 poslanika iz RS-a.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Interesantno je što su se pojedini zastupnici pitali zbog čega je važan matični broj i šta on ustvari znači.

“Molim da mi kažete šta je to jedinstveni matični broj. Znam da se upisuju u različite dokumente i ne mogu shvatiti zbog čega je važan”, kazao je Niko Lozančić iz HDZ-a BiH.

U nastavku sjedice je Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a, kazao kako se slaže sa Lozančićem.

“Moramo voditi računa o djeci, ali ne vodimo računa o sebi. Što je važan broj 14, 15 ili 16?”, upitao je Jovičić.

Božo Ljubić iz HDZ-a 1990 pozvao je zastupnike da budu ekspeditivni i dođu do rješenja u vezi sa kojim će se svi složiti.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kaže kako svi moraju pognute glave stajati pred onima koji su rođeni, a nisu dobili matični broj.

“Moram reći da je godina prošla kako nemamo ovaj zakon. Sada kad smo došli u mat poziciju, nemamo sluha za usaglašavanje. Ima zemalja koje uopće nemaju matični broj. Mi smo to naslijedili iz bivše Jugoslavije. Prva grupa od sedam cifara definiše datum rođenja, a druga registraciona područja koja su odredili u Savezu komunista. Jedinica u matičnom broju je ključ, jedinica je BiH. To je oznaka da postoji država”, kazao je Nović.

Šta znači matični broj

Bez jedinstvenog matičnog broja tek rođeni građani BiH pravno ne postoje, ne mogu izvaditi zdravstvenu knjižicu, a njihove majke ne mogu ostvariti niti jedno pravo porodilja.

Sarajevska glumica Nela Đenisijević rodila je sina 13. februara. Iako je više puta pokušavala da prijavi dijete, ono još uvijek nema jedinstveni matični broj, što joj dodatno otežava borbu sa bh. administracijom.

„Mi smo sada već neke papire dužni Pedijatrijskoj klinici. Oni čekaju da mi to donesemo. To je samo jedan u nizu, prvi mali korak, gdje mi već dugujemo neke papire nekome zato što neko treći nije bio u stanju da ih nama izda na vrijeme. Čekaš na registraciju djeteta do daljnjeg, dok se po nekoj hitnoj parlamentarnoj proceduri stvari ne riješe. Mislim da je takva situacija stvarno nedopustiva“, kaže Đanisijević.

Iako drugi zakoni nalažu da se dijete registruje u roku od 30 dana od dana rođenja, nerad bh. političara tjera građane da ih krše. Nelino dijete nema zdravstvenu knjižicu, a ona još uvijek ne može ostvariti pravo na naknadu koja je sljeduje nakon poroda.

Alarmantna situacija

I dok bh. političari stalnim prepucavanjima i dijeljenjima države zagorčavaju život građanima, i ovaj apsurd prolazi bez ikakve javne reakcije. Analitičari smatraju da je neizdavanje matičnih brojeva tek rođenim bh. građanima najočitiji dokaz da bh. političari nisu u službi građana.

„Vi ne vidite nijedan alarmantan ton, ni iz vlasti ni iz opozicije, zbog ove situacije, što govori da su njihove pozicije i način na koji će ih oni obnašati mnogo važniji od same suštine države, a to je da ona služi građanima. Mislim da je situacija alarmantna upravo zbog toga“, ocjenjuje analitičar Aleksandar Trifunović.

(A.J. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo