Petak, 25 lipnja, 2021

Pokrenuta postupak za spašavanje “Veleprometa”

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je zbog izuzetno teške situacije i potrebe da se što prije sanira stanje u visočkom privrednom društvu “Velepromet“ održala vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala trenutno stanje u ovom preduzeću i revizorski izvještaj za ovu firmu u proteklom periodu.

Vlada ZDK-a je stopostotni vlasnik kapitala ovog preduzeća i ima funkciju Skupštine, koja bi trebala da zasjeda već u četvrtak, 6. februara kako bi se mogao pokrenuti proces pravne regulacije ovog preduzeća koje je upisano u registar s nultim kapitalom.

Na planiranoj skupštini trebale bi se donijeti odluke koje su predložene nakon nedavnog sastanka predstavnika Agencije za privatizaciju ZDK i sindikata preduzeća s članovima Vlade ZDK, kada je dogovoreno da se pristupi spašavanju državnog kapitala kroz prodaju dijela imovine preduzeća i tako nadoknade obaveze prema državi i radnicima.

-Teška situacija u “Veleprometu” je uzrokovana opstrukcijama ranijih rukovodnih kadrova, sadašnjim nepostojanjem nadzornog odbora i ostavkom vršioca dužnosti direktora, a sve je uzrokovalo štetu od gotovo 16 miliona KM – istakao je nedavno premijer ZDK Munib Husejnagić.

Da bi se ova kompleksna pravna i finansijska situacija u “Veleprometu” uspješno razriješila, te spasilo preduzeće od daljnjeg otuđenja imovine i kapitala, pokrenut će se aktivnosti na pripremi dokumenata za prodaju objekta nekadašnje robne kuće “Vema Visoko” putem male privatizacije.

Na ovaj način steći će se zakonska osnova za izvlačenje ovog preduzeća iz dubioze.

Na vanrednoj sjednici Vlade ZDK rečeno je da su angažovani i istražni organi “koji će utvrditi ko je i na koji način krčmio imovinu “Veleprometa“ te ko su odgovorni za današnje teško stanje u ovom nekad uspješnom privrednom društvu.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo