Subota, 1 travnja, 2023

Pokušali izbjeći kontrole na granici Hrvatske i BiH, kamionima prevozili Turke, Kineze…

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Vozačima je jučer određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te su oko 17 sati predani u zatvor u Požegu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske obavijestilo je o nekoliko pokušaja izbjegavanja granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj, a riječ je o vozačima iz Bosne i Hercegovine koji su u svojim teretnim vozilima prevozili i prikrili više državljana Turske i Kine.

Policija je u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Svilaj kontrolirala teretno vozilo i prikolicu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojima je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a suvozač je bio 27-godišnji državljanin BiH, također vozač kamiona.

U saradnji s djelatnicima Carine policajci su pregledali priključno vozilo te su između postavljenog tereta uočili deset osoba – tri ženske i sedam muških. Utvrđeno je da se radi o državljanima Kine u dobi od 22 do 55 godina, kod kojih su pronađene putne isprave.

Temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su vraćeni u BiH, no dva muškarca u dobi od 39 i 35 godina zadržana su zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja. Utvrđeno je i da su ih vozači kamiona za nekoliko hiljada eura trebali prevesti u Italiju, pa je policija podnijela krivičnu prijavu za krivično djelo protovzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici šengenskog prostora.

Vozačima je jučer određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te su oko 17 sati predani u zatvor u Požegu.

Slično se dogodilo u petak oko dva sata na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, kada je prilikom ulaska u Hrvatsku teretnim vozilom upravljao 32-godišnji državljanin BiH. Policajci su u pregledu priključnog vozila uočili 12 osoba – tri žene i devet muškaraca, svi su državljani Turske, kod kojih su pronađene putne isprave.

I njima je odbijen ulazak u Hrvatsku, a za jednog je 48-godišnjaka utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na šengenskom prostoru. Nad vozačem slijedi kriminalističko istraživanje.

U petak navečer, poslije 20 sati, na graničnom prijelazu Svilaj također je prekontrolirano teretno vozilo 34-godišnjeg vozača iz BiH, a između postavljenog tereta uočeno je 15 državljana Turske kod kojih su pronađene putne isprave.

S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uvjete ulaska, temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su im izdana rješenja o odbijanju ulaska. Kriminalističkim istraživanjem u subotu je utvrđeno da ih je vozač za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti do Hrvatske.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo