Subota, 9 prosinca, 2023

Pola miliona bh. građana postat će državljani EU

Preporučeno

Prema nezvaničnim procjenama, državljanstvo Hrvatske ima oko 87 posto Hrvata u BiH. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, bihaćke regije i Srba koji su iz Hrvatske izbjegli u BiH, procjenjuje se da će više od pola miliona bh. građana 1. jula ove godine postati građanima Evropske unije!

putovnica hrvatskaPrema informacijama “Deutsche Wellea”, zahvaljujući hrvatskoj putovnici, sva prava koja imaju građani Hrvatske imat će i građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo, a to se odnosi i na zapošljavanje i slobodu kretanja.

Upravo se čita:  Baščaršija sve više počinje ličiti na pijacu: Nargila barovi i 'turske' radnje okupirali stari dio grada

Velike povlastice imat će i studenti. Polagat će pravo na studiranje na univerzitetima u EU pod istim uvjetima kao i državljani zemlje članice u kojoj se nalazi fakultet.

Kao državljani EU, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH moći će se obraćati Evropskom parlamentu, imat će pravo na diplomatsku zaštitu članica EU u trećim zemljama, kao i mnoga druga prava, što će im donijeti značajne prednosti.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo