Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Pola miliona bh. građana postat će državljani EU

Nemojte propustiti

Prema nezvaničnim procjenama, državljanstvo Hrvatske ima oko 87 posto Hrvata u BiH. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, bihaćke regije i Srba koji su iz Hrvatske izbjegli u BiH, procjenjuje se da će više od pola miliona bh. građana 1. jula ove godine postati građanima Evropske unije!

putovnica hrvatskaPrema informacijama “Deutsche Wellea”, zahvaljujući hrvatskoj putovnici, sva prava koja imaju građani Hrvatske imat će i građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo, a to se odnosi i na zapošljavanje i slobodu kretanja.

Velike povlastice imat će i studenti. Polagat će pravo na studiranje na univerzitetima u EU pod istim uvjetima kao i državljani zemlje članice u kojoj se nalazi fakultet.

Kao državljani EU, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH moći će se obraćati Evropskom parlamentu, imat će pravo na diplomatsku zaštitu članica EU u trećim zemljama, kao i mnoga druga prava, što će im donijeti značajne prednosti.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Alkoholizirani gosti mokre gdje stignu: ‘Usred noći čuli smo da nam netko piša na persijanu, ušao je u naš đardin i…’

 Onaj tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana kaznit će se za takav prekršaj novčanom kaznom...

Možda vas zanima i ovo