Petak, 25 lipnja, 2021

Policajac u Hrvatskoj tjerao migrante da viču “Dinamo Zagreb”

Nemojte propustiti

Sporni događaj se dogodio u srijedu, 6. marta 2019. godine u jutarnjim satima na području PGP Cetingrad.

Društvenim mrežama širi se video-snimak na kojem se vidi kako hrvatski policajac navodi grupu migranata da viču “Dinamo Zagreb”.

Centar za mirovne studije dobio je potvrdu od MUP-a da je hrvatski policajac odgovoran za snimanje grupe migranata i nagovaranje na izvikivanje navijačkog slogana.

Snimka je nastala 6. marta ove godine na području postaje granične policije Cetingrad, javlja Index.hr.

“Budući da su se zatečene osobe dobro služile engleskim jezikom, jedan od policijskih službenika potaknuo ih je na neprimjerenu komunikaciju te ih je pri tom snimao uz pomoć mobilnog uređaja”, prenosi CMS odgovor iz policije.

Iz MUP-a su dodali kako će protiv trojice policajaca biti pokrenut disciplinski postupak, a policajac koji je snimao migrante bit će udaljen iz službe.

Osobe koje su pokušale ući u RH vraćene su u BiH.

U nastavku Index.hr donosi cijeli odgovor policije na upit o ovom nesvakidašnjem incidentu.

“Odmah po saznanju, u petak, 8.marta, zbog utvrđivanja svih relevantnih činjenica o vremenu i mjestu nastanka sporne snimke, a prije nego je snimka objavljena u javnosti, poduzete su potrebne provjere i izvidi na terenu te je utvrđeno:

Sporni događaj se dogodio u srijedu, 6. marta 2019. godine u jutarnjim satima na području PGP Cetingrad.

Policijski službenici neposredno na graničnoj crti uočili su grupu osoba koja se odmarala. Policijski službenici upozorili su ih da bi njihovo daljnje kretanje značilo nezakonit prelazak državne granice te da se moraju vratiti natrag. Budući da su se zatečene osobe dobro služile engleskim jezikom, jedan od policijskih službenika potaknuo ih je na neprimjerenu komunikaciju, te ih je pri tom snimao uz pomoć mobilnog uređaja.

S obzirom da je postojala sumnja da postoji još osoba koje se kreću prema granici, jedan dio policijskih službenika obavljao je pregled terena, dok je drugi dio osiguravao zatečene osobe. Nakon pretrage terena zatečene osobe su, obzirom da su im policijski službenici onemogućili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku, napustile mjesto zaticanja vrativši se u dubinu područja BiH.

Protiv trojice policijskih službenika koji su sudjelovali u događaju nadležni rukovoditelji pokrenut će disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 7. Zakona o policiji, nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije, dok će policijski službenik koji je snimao i nedolično se ponašao na način da je neprimjereno komunicirao sa zatečenim osobama, biti udaljen iz službe jer se disciplinska povreda ocjenjuje takvom da bi njegov ostanak u službi mogao štetiti interesima službe”, piše u odgovoru MUP-a.

Policijska uprava karlovačka provodi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja te naglašavaju da su u više navrata ponavljali stav oko nulte tolerancije na bilo kakva protupravna ponašanja policijskih službenika, pa dodaju kako osuđuju takvo ponašanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo