Subota, 16 listopada, 2021

Policajce ubijaju, psuju, udaraju, vuku autima, gađaju mačkama…

Nemojte propustiti

U RS-u je prošle godine evidentirano 78 napada na policajce, dok je u FBiH samo u periodu januar – septembar zabilježeno 112 slučajeva. Oslonjeni samo na sebe i svoje kolege.

Zločin koji je zaprepastio javnost: Policajac Muhidin Pivodić brutalno ubijen u Reljevu
Zločin koji je zaprepastio javnost: Policajac Muhidin Pivodić brutalno ubijen u Reljevu

Napadi na policiju u BiH sve su brutalniji i masovniji. Na samom kraju 2012. u Sarajevu je ni kriv ni dužan, dok je obezbjeđivao crkvu, ubijen policajac, a u prvim mjesecima ove godine bilo je više napada na policiju.

I dok državni zvaničnici ističu da iza policajca stoji država, policajce psuju, udaraju, vuku kolima, trgaju im odjeću, gađaju kamenjem, pa čak i mačkama… Nakon toga, bar u većini slučajeva, napadači ne ostaju u pritvoru nego završavaju na slobodi, pošto se od njih uzmu izjave i podnesu krivične prijave.

Policajci na terenu uglavnom su oslonjeni sami na sebe i na svoje kolege, koji im u većini slučajeva jedini priteknu u pomoć u slučaju napada, smatra i Nedžib Đozo, predsjednik Sindikata MUP-a KS-a, te pojašnjava da policajca na terenu, prije svega, treba štititi zakon, a potom tehnička opremljenost i uvježbanost.

– Međutim, nismo tehnički opremljeni, niti dovoljno uvježbani. Nemamo tehničku opremu da možemo pratiti svakog policajca na terenu i vidjeti šta mu se dešava. Dobro bi bilo da u autima imaju kamere i računare. Pomoću računara policajac bi mogao provjeriti vozilo koje je zaustavio, a kamera iz službenog vozila bi snimala dok on zaustavlja sumnjivi automobil. Kod obezbjeđenja utakmica, policajci bi morali imati takozvane kornjače – specijalnu oklopnu opremu. Mi imamo dio te opreme koja je stara 10-ak godina. Za takve visokorizične skupove trebala je da se formira jedinica za podršku u kojoj je trebalo da bude 150 ljudi. Oni bi morali biti posebno opremljeni i imali bi isključivi zadatak obezbjeđenje takvih sportskih ili drugih skupova i manifestacija, ističe Đozo, dodajući da policajci nisu dovoljno zaštićeni.

On naglašava da zakonske odredbe trebaju biti rigoroznije prema osobama koje atakuju na policiju.

– Sam gest ataka treba da se definiše kao napad na ovlaštenu službenu osobu. A ne da se napadom smatra kada neko udari policajca, pa se mora dokazivati ima li policajac modricu ili nema, pojašnjava Đozo.

A među različitim i brojnim napadima na policajce, bio je i onaj iz prošle sedmice u Banjoj Luci kada je 46-godišnji Željko Ljubišić policajca, koji ga je pokušao legitimisati, gađao mačkom! Podsjetimo, Ljubišić je prethodno pobjegao nakon što se vozilom u Sanskoj ulici sudario sa fordom, a policajca je napao u svom dvorištu. Prvo je zgrabio mačku i pripadniku MUP-a bacio je u lice, a potom ga pokušao i udariti, Policajac se uspio izmaknuti, a Ljubišić je zaradio prijavu.

Prošle sedmice uhapšen je i 60-godišnji Nazif Isić iz Bosanske Gradiške koji je pijan u Bosanskoj Dubici napao policijsku patrolu i vrijeđao ih na nacionalnoj osnovi. Nakon što je izazvao udes, Isića su policajci pozvali u službene prostorije i izmjerili mu 1,75 promila alkohola u organizmu. Nakon što su mu saopštili da ne može nastaviti upravljati vozilom dok se ne otrijezni, Isić ih je počeo vrijeđati.

“Psovao im je četničku majku, nazivao ih svinjama, običnim džukelama i propalicama, a nakon toga je fizički nasrnuo na jednog službenika i pocijepao mu policijsku jaknu”, rečeno nam je iz banjalučkog CJB-a.

Naknadno se ispostavilo da je Isić četničku majku psovao policajcu Bošnjaku, a jaknu je, kako nam je potvrđeno iz CJB-a, pocijepao pripadniku MUP-a RS-a srpske nacionalnosti.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo