Subota, 18 svibnja, 2024

Policija će upadati u kuće zbog gledanja utakmica putem nelegalnih streamova

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Ciljanim pojedincima mogu biti uručene obavijesti, a reći će im se da odmah prestanu koristiti streamove kako bi izbjegli daljnje sankcije.

Policija bi u narednoj sedmici trebala posjetiti 1.000 domova kako bi upozorila navijače da bi se mogli suočiti s prijavama ako nastave gledati utakmice Premiershipa na ilegalnim streamovima.

Vlasti Velike Britanije sarađuju s istražiteljima za borbu protiv piratstva iz Federation Copyright Thefta (FACT) u operaciji koju su nazvali Raider. Pratit će pojedince koji su ilegalno gledali utakmice u Engleskoj, ali i širom Evrope, putem modifikovanih kutija ili fire stickova, piše The Mirror, a prenosi Klix.

Oni sada preuzimaju stvari u svoje ruke i ići će ljudima kucati na vrata kako bi ih upozorili na moguće posljedice svojih postupaka.

Ciljanim pojedincima mogu biti uručene obavijesti, a reći će im se da odmah prestanu koristiti streamove kako bi izbjegli daljnje sankcije.

Smatraju da se ovakva praksa može povezati i s organizovanim kriminalnim grupama.

“Pristup filmovima, TV serijama i sportskim događajima uživo iz neovlaštenih izvora je nezakonit. Može potrošače izložiti rizicima kao što su krađa podataka te može pomoći u finansiranju organizovanog kriminala”, rekao je glavni inspektor Gary Robinson iz Policijske jedinice za kriminal protiv intelektualnog vlasništva.

Inače, policija West Mercie nedavno je izvršila raciju na ilegalnu uslugu streaminga sa sjedištem u Velikoj Britaniji i želi nastaviti svoj rad na iskorjenjivanju problema nakon što je sastavila detaljnu bazu podataka za identifikovanje onih koji koriste streamove.

“U mogućnosti smo primijeniti vrhunsku digitalnu taktiku za identifikaciju i otkrivanje ljudi koji krše zakon prije nego što provedemo radnju provedbe zakona u dogovoru s našim partnerima. Često se ilegalni streaming koristi za finansiranje ozbiljnog organizovanog kriminala, a Jedinica za kibernetički kriminal West Mercije predana je sprječavanju ovog izvora prihoda od kriminala i smanjenju štete koju grupe organizovanog kriminala mogu učiniti našim zajednicama”, objasnio je detektivski inspektor Matt McNellis iz Specijalne operacije za kibernetički kriminal West Mercije.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas