Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Policija kažnjava starije od 65 godina ali i maloljetnike, evo kolika je kazna za roditelje

Nemojte propustiti

Iz MUP-a apeliraju na sve da se u potpunosti pridržavaju izdatih naredbi jer osim što se izvođenjem djece iz kuće riskira zdravlje djece riskira se i da budu prekršajno sankcionirani od policijskih službenika, a to je ujedno i nekorektno prema discipliniranim građanima koji poštuju naredbe.

U Kantonu Sarajevo novčanom kaznom u iznosu od 500 KM zbog kršenja mjere zabrane kretanja zbog pandemije koronavirusa Covid-19 u vrijeme policijskog sata kažnjeno je više od 300 osoba, kazao je danas glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Također, u više od 20 slučajeva prekršajno su sankcionirane osobe starije od 65 koje nisu poštovale zabranu kretanja izdatu od Federalnog štaba civilne zaštite te je u pet slučajeva podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv maloljetnih osoba koje nisu poštovale zabranu kretanja.

– Pored činjenice da će te osobe prekršajno odgovarati, kada su u pitanju maloljetnici, prekršajno mogu odgovarati i njihovi roditelji zbog propuštanja dužnog staranja ukoliko se utvrdi da je to razlog zbog činjenja prekršaja i bit će sankcionirani iznosom od 400 do 1.200 KM u skladu s odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS – pojasnio je Hadžiabdić.

Glasnogovornik MUP-a referirao se upravo na prekršaje koji su počinili mlađi od 18 godina i stariji od 65 godina, naglašavajući da su te naredbe obavezujuće i policija ih provodi, ali nije u mogućnosti napraviti izuzetke niti su ovlašteni da ih tumače.

Apelirao je na sve da se u potpunosti pridržavaju izdatih naredbi jer osim što se izvođenjem djece iz kuće riskira zdravlje djece riskira se i da budu prekršajno sankcionirani od policijskih službenika, a to je ujedno i nekorektno prema discipliniranim građanima koji poštuju naredbe.

– Razumijemo potrebu da se djeca izvedu vani, ali moramo se pridržavati naredbi koje su obavezujuće za sve osim u izuzetnim slučajevima, a to su samo oni slučajevi koji zahtijevaju hitnost, odnosno neodložnu potrebu da se dijete odvede do zdravstvene ustanove ili neke druge potrebe koja je hitnog karaktera – istaknuo je Hadžiabdić.

Najavio je da će Uprava policije u narednom periodu provoditi aktivnosti na izvršavanju mjere prinudne izolacije za sve one koji krše mjere izolacije izrečene od inspekcijskih organa, a pored prinudnog odvođenja u objekat za to namijenjen oni će snositi sankcije u skladu s važećim zakonima koji definiraju tu oblast.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo