Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Policija Kosova na Merdaru zaustavila dva kamiona sa materijalom za ustavni referendum u Srbiji

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Policija Kosova je saopćila da je sinoć na Graničnom prijelazu Merdare, između Kosova i Srbije, zaustavljeno unošenje materijala za referendum o ustavnim promjenama u pravosuđu Srbije, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju se navodi da su 14. januara 2022. godine u 21:40, na GP Merdare na ulaz u Kosovo došla tri vozila, jedno vozilo i dva kamiona, srbijanskih registarskih oznaka, u kojima je bilo šest lica.

“Policijske jedinice su tokom provođenja zadataka i procedura-kontrola koje se primjenjuju na graničnim prijelazima uočile da je kamion bio natovaren materijalom za koji se sumnjalo da će biti korišten za referendum koji se očekuje u Srbiji. Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlaštenja policije, zabranjen je ulazak u Republiku Kosovo ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole”, piše u saopćenju.

Dodaje se da su, u saradnji s pravosuđem, dva kamiona upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom.

“Slučaj će se i dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima”, navodi se.

Državni vrh Kosova je u petak na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnikom Evropske unije u vezi sa održavanjem referenduma u Srbiji na teritoriji Republike Kosovo iznio zajednički stav da otvaranje srbijanskih biračkih mjesta na Kosovu predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse.

U zajedničkom saopćenju institucija Kosova, Predsjedništva, Skupštine i Vlade, nakon tog sastanka, navedeno je da je ponovljeno da će kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno poštom i u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini.

Prije tog sastanka ambasadori Kvinte i Evropska unija u zajedničkom saopćenju pozvali su Vladu Kosova da omogući kosovskim Srbima da glasaju na referendumu Srbije.

Na zahtjev premijera Kosova Albina Kurtija za danas u 14 sati zakazana je vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj je na dnevnom redu rasprava u vezi sa namjerama Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Republike Kosovo.

Kako je saopćio premijer, rasprava sa ove sjednice ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije, kojom se izražava politička volja poslanika i poslaničkih grupa i Skupštine Republike Kosovo o pitanju referenduma.

U međuvremenu je i kosovska opozicija podržala stav Vlade Kosova, ali je poslanička grupa Demokratske partije Kosova saopćila da neće učestvovati na vanrednoj sjednici Skupštine.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo