Policija Republike Srpske nadzire internet zbog JMBG-a!

Foto: Arhiv

MUP RS-a tvrdi da iza poziva na proteste stoje i neki mediji i institucije BiH, a entitetsko Tužilaštvo da nije izdalo nalog za nadzor.

Foto: Jamak E.
Foto: Jamak E.

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska nadgleda društvene mreže nakon protesta u Sarajevu za jedinstveni matični broj, a pod lupom su i novinari, potvrdio je za Al Jazeeru ministar Radislav Jovičić.

Jovičić kaže da postoji spisak ljudi i organizacija koji su pod istragom, ali ne može da daje više informacija dok istraga ne bude okončana, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Bojkot sjednice

Predstavnici srpskih i hrvatskih klubova danas se nisu pojavili na sjednici proširenog kolegija Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), pa se ona zbog nedostatka kvoruma nije mogla ni održati.

Iako su svi organi nadležni za sigurnost potpisali garancije za siguran boravak poslanika iz Republike Srpske u Sarajevu, iz ovog entiteta poručuju da se još nisu stekli uslovi za njihov povratak na posao.

Upravo se čita:  Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Pojedini poslanici bojkotuju dolazak u Sarajevo od 6. juna, kada su građani blokirali zgradu Državnih institucija, tražeći usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Iz Sarajeva je danas poručeno da je priča o sigurnosti deplasirana i da pojedini poslanici svojim neradom prave štetu i jednom i drugom entitetu, kao i svim narodima u BiH.

“Prevagnuli su stranački umjesto državnih interesa, ali ja ih podsjećam da ih ovdje ne plaćaju stranke, već država”, rekao je Denis Bećirović, predsjedavajući zastupničkog doma PSBiH.

“Radi se o aktivnostima naše Jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta, koja je prateći društvene mreže utvrdila niz aktivnosti od strane određenih pojedinaca, koji su pozivale i građane BiH i građane iz Banje Luke da se pridruže protestima i koja su prednjačila u pozivima da se ti protesti što više prošire na čitavoj teritoriji BiH”, rekao je Jovičić.

Upravo se čita:  Izdato narandžasto upozorenje: Past će obilna kiša, biće poplava

“Mi iz MUP-a nemamo ništa protiv toga, ali je utvrđeno da iza tih poziva stoje neka anonimna lica i pojedine novinske kuće, pojedini novinari i pojedine nevladine organizacije”.

To se navodi i u informaciji Vlade RS-a o blokadi Parlamenta BiH i protestima u Sarajevu.

Bez naloga

Osim novinara i lažnih profila, navodi se da su na forumima i Facebook grupama najaktivniji bili članovi sa bošnjačkim imenima, te čudni Facebook i Twitter nalozi.

Također, piše da su nekoliko pojedinaca i članovi nekih organizacija bezuspješno pokušali da animiraju proteste u Banjaluci i Beogradu.
Kako se navodi, bilo je i nekoliko e-mail adresa zvaničnih institucija BiH, poznatih MUP-u.

Ministar kaže da istragu vode po nalogu entitetskih i državnog Suda i Tužilaštva.

Upravo se čita:  Kosovo traži od Srbije da povuče vojne trupe s granične linije

“Međutim, iz Republičkog tužilaštva u Banjaluci potvrdili su nam da nisu dali nalog za praćenje društvenih mreža”, javila je Smiljanić.
U Klubu novinara Banjaluka smatraju da je ta informacija zabrinjavajuća.

“Kako su pravili taj spisak novinara, koje će nadgledati? S kojim pravom? Da li ovo znači da je na djelu cenzura interneta ili kontrola? Da li mogu poslije uticati na te novinare? Kako će koristiti te podatke? Znači, ovo je veoma zabrinjavajuća situacija i ne može proći bez ikakvog odgovora”, kaže predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić.

“U Klubu smatraju da bi hitno trebalo da zasjeda Odbor za bezbjednost Parlamenta, da sjednica bude otvorena za javnost i da jasno bude rečeno ko je pod istragom i šta će uraditi sa tim podacima”, javila je Smiljanić.

(Al Jazzera Balkans)