Srijeda, 28 srpnja, 2021

Policija RS-a ušutkala Facebook „ratnika“: Garić završio na policiji zbog vrijeđanja Bošnjaka

Nemojte propustiti

Sin jednog od osumnjičenih za ratne zločine protiv Bošnjaka u Vlasenici tokom 1992. godine završio je na policiji nakon što je na društvenoj mreži Facebook pozivao na protjerivanje Bošnjaka iz ovog gradića u istočnoj Bosni, piše bh. novinska agencija Patria.

Izvjesni Stevan Garić, čiji se otac Rade Garić tereti za ubistvo Bošnjaka tokom sukoba u BiH, na privatnom profilu društvene mreže Facebook napisao je kako se Bošnjaci od njegovog oca i njega ne mogu spasiti.

Tako je mlađi Garić na svom Facebook profilu napisao: „Boje se Rada i kad nista ne radi… E Turci i poturice. Mi smo vam najveći strah i briga“.

U sljedećem komentaru na Facebooku mlađi Garić je napisao: „Misle Turci da se penzionisao, a nije se on penzionisao, on je tu i čeka…“

Prijatelji mlađeg Garića ispričali su za agenciju Patria kako je i Stevan krenuo očevim stopama, te da je simpatizer Ravnogorskog četničkog pokreta.

stevan garic4(1)

Faksimil prepiske Garića i prijatelja putem društvene mreže Facebook

No, njegovo herojstvo na društvenim mrežama moglo bi ga koštati krivične prijave.

Naime, isticanje nacionalne ili bilo kakve druge mržnje kažnjivo je Zakonom o javnom redu i miru u bh. entitetu Republila Srpska.

Izvori agencije Patria tvrde da je vlasenička policija početkom sedmice privela Garića na razgovor zbog vrijeđanja Bošnjaka na Facebooku, te da bi zbog toga mogao zaraditi i krivičnu prijavu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo