Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Policija šokirana rezultatima kontrole: Na putevima Republike Srpske hiljade pijanih vozača!

Nemojte propustiti

Putevi u RS vrve od pijanih vozača, pa je tako za samo dva dana na području CJB Banjaluka otkriveno njih čak 523, potvrdili su u policiji Nezavisnim novinama.

Naime, pripadnici ovog centra su 19. i 20. jula u različitim vremenskim intervalima pojačano kontrolisali vozače koji voze pod uticajem alkohola. Tako su došli do zabrinjavajućih podataka, jer su od 844 alko-testirana vozača kod čak 523 našli alkohol u organizmu, a iz saobraćaja je isključeno 305 vozača.

U CJB Banjaluka su kazali da su 34 vozača odbila alko-testiranje, zbog čega su isključeni iz saobraćaja. Komentarišući ove podatke, Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da je vožnja pod dejstvom alkohola pogubna, te da pijani vozač ima tri puta veću mogućnost da doživi saobraćajnu nesreću od onog koji nije konzumirao alkohol.

Ilustracija
Ilustracija

On je apelovao na vozače da izbjegavaju konzumiranje alkohola, posebno u ovim ljetnim danima.

Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS, rekao je da ovi podaci jesu poražavajući, ali nisu strani iz prostog razloga što je konzumacija alkohola duboko ukorijenjena u našem društvu.

“Ono što vozači zanemaruju jeste činjenica koliko je alkohol opasan u kombinaciji s volanom i brzinom. Naime, konzumacijom alkohola vozač dobija lažnu sliku da može voziti brže i bolje, a u stvari je to najveća zamka, jer refleksi postaju znatno lošiji, vid slabiji, a moć zapažanja je daleko manja”, upozorio je Pećanac u izjavi za Nezavisne novine.

On je naglasio da ovaj problem ne može riješiti jedna institucija sama, već da zajedno treba raditi na promjeni stavova kod vozača po pitanju vožnje pod dejstvom alkohola. Istakao je da je jedan od načina da se stane u kraj ovom problemu preventivno djelovanje, kako porodice, tako i svih drugih subjekata kroz medije, ali i oštrije kazne za sve koji voze pod uticajem alkohola.

Inače, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH za vozače koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola propisane su novčane kazne u zavisnosti od količine alkohola izmjerene u krvi. Tako su za utvrđenih od 0,3 do jedan promil alkohola u krvi predviđeni novčana kazna od 50 KM i jedan kazneni bod, dok je za vozače koji imaju od jedan do dva promila alkohola novčana kazna 100 KM, uz dva kaznena boda i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od jednog mjeseca.
Za vozače kod kojih bude utvrđeno da imaju više od dva promila alkohola u krvi predviđena je kazna od 400 KM, dva kaznena boda i mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca.

Stručnjaci upozoravaju da i veoma male količine alkohola u krvi izazivaju vidljive poremećaje ponašanja kod vozača.

Pijanstvo u promilima:

– 0,4 promila – mišići gube elastičnost, psihomotorne sposobnosti slabe, vidno polje se sužava i slabi oštrina vida.
– 0,5 promila – vozi prebrzo i rizično, javljaju se dvostruko viđenje i pospanost.
– 1,5 do 2,5 promila – parališu se pokreti, javlja se dupla slika, u toj fazi nije u stanju da upravlja vozilom.
– 3,5 do 4 promila – teško pijanstvo, tijelo paralizovano.

(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo