Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Policija traga za počiniocima vandalskog nasrtaja na džamiju i Livnu

Nemojte propustiti

Livno
Livno

Nepoznate osobe ili više njih u noći 15. na 16. juni, odmah nakon svečanog otvorenja obnovljene Čurčinice džamije u Livnu provalili su u unutrašnjost džamije hadži Ahmed-age Dukatara i tom prilikom pričinili manju materijalnu štetu

Želimo vjerovati da će policija profesionalno i efikasno provesti istragu i da će što prije pronaći i procesuirati počinioce vandalskog nasrtaja na duhovne vrijednosti muslimana Livna i na džamiju na Topovima. Ni u kom slučaju ne bismo htjeli prejudicirati nikakve zaključke o tome ko je i zbog čega to uradio, izjavio je za Anadolu Agency (AA) glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Dževad ef. Hadžić, nakon vandalskog skrnavljenja vjerswkog objekta u tom gradu.

Posebno je naglasio kako ni u kom slučaju ne žele cijeli slučaj posmatrati u kontekstu međunacionalnih tenzija.

„Mi imamo dobre odnose sa našim susjedima i ne želimo te odnose dovoditi pod znak pitanja. Stoga je od iznimno velike važnosti da policija bude što efikasnija i da nepoznate osobe što prije budu identificirane“, rekao je Hadžić.

Nepoznate osobe ili više njih u noći 15. na 16. juni, odmah nakon svečanog otvorenja obnovljene Čurčinice džamije u Livnu provalili su u unutrašnjost džamije hadži Ahmed-age Dukatara i tom prilikom pričinili manju materijalnu štetu.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak za Anadolu Agency (AA) potvrdio je da su policijski službenici tokom jučerašnjeg dana izvršili uviđaj u kojem je utvrđeno da su oštećena ulazna vrata, da je iz male drvene kase za dobrovoljne priloge otuđen manji iznos novca, da su ispreturane knjige koje su se nalazile u džamiji, da su srušeni aparati džamijskog ozvučenja te da su po džamijskim zidovima ispisani grafiti uvredljivog sadržaja.

„Napravljen je uviđaj i u toku je dalji operativni rad pripadnika Policijske stanice i Policijske uprave Livno s ciljem da se pronađu počinitelji ovog kaznenog djela“, rekao je Vrdoljak.

Džamija hadži Ahmeta Dukatara ili džamija na Topovima je prva obnovljena džamija u Livnu. Obnovljena je 2000 godine sredstvima Vlade F BiH. Uz nju dominira i livanjska sahat kula. Po njoj je Livno u brojnim monografijama, razglednicama i publikacijama danas prepoznatljivo širom svijeta.

Smještena je u starom dijelu grada Livna, na uzvisini iznad donjeg dijela grada. Izgrađena je između 1562. i 1574. godine na prirodnoj glavici čije se tri strane strmo spuštaju prema rijeci Bistrici, po kojoj je i dobila svoje alternativno ime.

Evlija Čelebija je spominje u svom putopisu kroz livanjski kraj 1660. godine kao staru, tvrdo zidanu, potkupolnu džamiju koja se nalazi blizu čaršije. Nad njenim vratima našao je kronogram iz kojeg je prepisao kronostih, koji glasi:”Kad ova džamija milošću Allahovom bijaše pri dovršenju, tajanstveni glas reč joj kronostih: Divna li je kuća pobožnih ljudi. Godina 996″

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo