Utorak, 3 kolovoza, 2021

Policija tvrdi da nema opasnosti: Poziv na džihad emitiran radi destabilizacije sigurnosne situacije

Nemojte propustiti

Snimka plasirana u javnost preko internetskog portala Vijesti Ummeta je, prema podacima policijsko-obavještajnih agencija u BiH, nastala u novembru prošle godine na sjeveroistoku Sirije, između gradova Manbij i El-Bab.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, većina bh. selefija koji pozivaju na džihad, ubijanje, podmetanje eksploziva ili trovanje neistomišljenika u BiH, Srbiji, Balkanu ili Europi – poginula je.

Poginuli

Na snimci se tako, kako je objavila FTV, mogu vidjeti Seid Čolić iz Tešnja i Alis Džemailjij iz Gnjilana, koji su poginuli u febuaru ove godine tokom jednog od zračnih napada koalicijskih snaga. Selefija na snimci potpisan kao Abu Safija el-Bosni, a koji između ostalog poziva na povratak džihadu, upozorava na lažnu demokraciju i ponovni pokolj diljem BiH, zapravo je Abid Podbičanin iz Srbije, koji je također u Siriji poginuo početkom ove godine. Abu Džihad je Nihad Berković iz Kladnja i teško je ranjen u ožujku ove godine. Također, tu su Abu Muhamed, odnosno Jasmin Keserović iz Zavidovića, Ramo Grahović iz Velike Kladuše, Miralem Berić iz Zenice, Edin Alijev iz Sarajeva te Nermin Šabić iz Bosanske Krupe.

Dakle, riječ je o dvadesetominutnoj snimci koju je još prošle godine obradila arapska televizija El Hayat, a koja govori o balkanskim ratnicima u ISIL-u. Prema informacijama Tužiteljstva BiH, ova snimka za sada ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju, jer je, kako su zaključile obavještajno-sigurnosne službe BiH, nastala prošle godine i puštena je samo kako bi uznemirila javnost pred dolazak pape Franje u BiH.

Jezive poruke

U navedenoj snimci teroristi Islamske države podrijetlom iz BiH i s Kosova pozvali su muslimane s područja Balkana na ”džihad” i ”hidžru” (iseljavanje radi vjere). Jedan od pripadnika Islamske države u videoporuci pozvao je svoje sunarodnjake da se “isele u zemlju islama, a oni koji ne mogu, neka se bore u Bosni, Srbiji”. “Postavljajte im eksplozive ispod auta, ispred kuća, uzmite neki otrov i stavite im u piće, u jelo, neka crknu od otrova. Ubijajte ih na svakom mjestu gdje god stignete po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku. Vi to možete, a Alah će vam pomoći.”

“Onaj tko se iseli na Alahov put, naći će mnoga dobra. Mi želimo svoj narod milom, lijepim govorom ili silom izvesti iz mraka na svjetlo”, rekao je jedan od terorista.

On je naveo da se njegovi mnogi sunarodnjaci u BiH žale da ne mogu nositi bradu, nikabe, kako teško žive te ih poziva da “učine hidžru, da se isele i da se bore na Alahovom putu svojim imetkom i životima”.

U videoporuci jedan od njih podrijetlom iz BiH rekao je da Zapad na čelu s Amerikom i kršćanska Europa nikada neće biti zadovoljni dok sve muslimane ne preobrate u svoju vjeru.

“Zato, braćo muslimani, vratite se svojoj vjeri, vratite se džihadu. Prisjetite se mudžahedina koji su ’90-ih godina došli obraniti vas, braniti vaše živote, imetak, vašu čast. A kako im je ta država vratila? Sada vi imate priliku odužiti im se, kao narod ustati. Možete ih zgaziti i staviti pod svoju čizmu”, poručio je jedan od terorista Islamske države.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo