Petak, 21 siječnja, 2022

Policija u pripravnosti uoči utakmice u Sarajevu

Nemojte propustiti

Utakmica FK “Sarajevo” i FC “Levski” ocijenjena susretom visokog rizika.

Foto: ArhivNa Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” večeras će s početkom u 21 sat biti odigran revanš susret drugog pretkola Evropske lige između FK “Sarajevo” i FC “Levski” iz Bugarske.
 
Utakmica je to visokog rizika, pa su snage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali i druge bh. policijske agencije, u stanju pripravnosti.
 
Razlog je činjenica da su navijači FC “Levski” na prvoj utakmici u Sofiji istakli transparent kojim se vrijeđaju bošnjačke žrtve u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a veličaju ratni zločinci Ratko Mladić i Željko Ražnatović Arkan. Također, u više navrata Bugari su uzvikivali „Nož, žica, Srebrenica“, te vrijeđali simbole islamske vjere i sveti muslimanski mjesec ramazan.
 
Također, navijači “Levskog”su poručili kako će “Sarajevo da gori”, a već danima traje rat navijača i na internetu. Tenzije dižu i pojedini bugarski mediji, koji su skloni i izmišljanjima “da bi podigli atmosferu”.
 
Kako AA saznaje, navijači FC “Levski” bi oko 16 sati trebali stići na državnu granicu, nakon čega će, uz pratnju policije, biti prebačeni do stadiona “Asim Ferhatović Hase”. Policija iz sigurnosnih drži u tajnosti tačnu rutu kretanja kolone, kao i tačno vrijeme dolaska navijača iz Bugarske na stadion. U svakom slučaju, oni će prije početka utakmice biti u Sarajevu. 
 
U razgovoru za agenciju Anadolija (AA) predsjednik FK “Sarajevo” Dino Selimović izjavio je da sarajevski klub održao nekoliko sastanaka sa zaštitarskom agencijom “Securitas BH” i MUP-om KS, gdje su dogovarani detalji važni da bi utakmica protekla posve sigurno.
 
“Mislimo da smo uradili sve što je u našoj moći da utakmica prođe bezbjedno i u najboljem redu i miru. Apelirali smo na naše navijače, zajedno sa predstavnicima FC “Levski”, kao i na navijače tog tima, da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i izgreda. Neka navijaju za svoj tim i ne izazivaju nemire, odnosno neka ne provociraju. Vjerujem da će bezbjedonosne i policijske snage u BiH, MUP-a KS i MUP-a Republike Srpske odraditi svoj dio posla, odnosno da će osigurati kolonu navijača koji će doći na stadion”, izjavio je Selimović.
 
FC “Levski” i Ambasada Bugarske, dodao je Selimović, također, čine sve da utakmica protekne u najboljem redu. Ističe da nema nikakvih informacija i najava o mogućim problemima.
 
Komesar MUP-a KS Vahid Ćosić kratko je za AA kazao da je u toku sastanak Štaba koji priprema osiguranje utakmice, te da će o svemu javnost biti naknadno obaviještena.
 
Kako je saopćeno iz MUP-a KS, s ciljem nesmetanog održavanja spomenute sportske manifestacije, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo – Ured policijskog komesara formirao je Štab akcije koji će “pratiti stanje i ocjenjivati stepen rizika, te s tim u vezi preduzimati sve adekvatne mjere i radnje kako bi manifestacija protekle bez incidenata”.
 
“U Operativnom planu policije za osiguranje ovih skupova predviđeno je da se aktivnosti provedu u segmentima operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog osiguranja. Uzimajući u obzir da je navedeni skup ocijenjen kao visokorizičan, Uprava policije je pomenutim planom predvidjela angažman povećanog broja policijskih službenika adekvatno opremljenih materijalno – tehničkim sredstvima, raspoređenih na planom predviđenim lokacijama”, napominju u MUP-u KS.
 
Pored policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, Operativnim planom osiguranja predviđen je i angažman određenog broja policijskih službenika drugih policijskih agencija iz FBiH. Iz policije su apelirali na sve građane, a posebno navijače, da učine sve što je potrebno kako bi navedene sportske manifestacije protekle u najboljem redu i bez incidenata.
 
Premijeri Bugarske i BiH molili navijače za mir
 
Da je situacija krajnje ozbiljna, svjedoči i zajednička izjava premijera Bugarske Boyka Borisova i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande u povodu predstojeće utakmice nogometnih klubova “Levski” i “Sarajevo”. Ovo je jedna od rijetkih situacija u svijetu da dvojica državnih premijera mole navijače za mir.
“Telefonski smo razgovarali povodom predstojeće revanš-utakmice između nogometnih timova  “Levskog” i “Sarajeva” i izrazili svoju zabrinutost zbog porasta tenzija. Uznemireni smo, jer se stvara ozračje netrpeljivosti. I u Republici Bugarskoj i u Bosni i Hercegovini je ljubav prema sportu i naročito prema nogometu izrazito snažna. Sportska dešavanja bi trebalo da donose radost i satisfakciju, a ne da budu eksploatirana  u interesu ekstremnih pojedinaca.
Apeliramo na fanove obje ekipe da se ponašaju odgovorno i suzdržano u duhu uzajamnog poštovanja i sportske tolerancije, kakvi i jesu principi sporta. Sport se rukovodi mirnim takmičenjem među talentima i nadilazi kulturne, etničke i religijske granice”, navedeno je u izjavi dvojice premijera.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo