Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Policija u Republici Srpskoj na nogama: Traži se hitna pomoć Interpola zbog prijetnji na Facebooku

Nemojte propustiti

Boris Dodik, bh. građanin s prebivalištem u Berlinu, putem svog Facebook profila pozvao je “sve slobodne strijelce širom zemaljske kugle” na likvidaciju vodećih političkih ličnosti iz RS-a!

Boris Dodik, za koji neki mediji tvrde da je daleki rođak Milorada Dodika a koji se deklarira kao pripadnik pokreta “Crna ruka”, poziva na “hrabri čin i zaustavljanje propasti srpskog naroda”, navodeći da su Srbi nekada i za daleko manje stvari “vođama odsijecali glave na spavanju”.

“Ovi kumunjarski izrodi zajašili su nam za vrat i uz pomoć stranih i domaćih petokolonaša ispiše nam krv. Pozivam sve rodoljube da uzmu stvar u svoje ruke. Srbija je večna, ako su joj deca verna”, napisao je, između ostalog, Dodik, za kojeg još nije utvrđeno da li se radi o pravom ili lažnom profilu.

Dalje navodi cijene za svakog likvidiranog političara, po kojima su glave Petra Đokića, Marka Pavića, Igora Radojičića i Nebojše Radmanovića “ucijenjene” na 10.000 eura, Mladena Bosića i Ognjena Tadića na 20.000 eura, a Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera SNSD-a, na 100.000 eura.

Gojko Vasić, direktor Policije RS-a, rekao je da će policija izvršiti sve provjere.

“Policija će pokušati da blokira stranicu i da utvrdi s koje je adrese to postavljeno. Moraćemo da idemo na međunarodnu saradnju, preko njemačke policije i Interpola”, rekao je Vasić.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, bio je upoznat s ovom informacijom, za koju je zaključio da sadrži sve elemente krivičnog djela.

“Dakle, sve se mora isprovjeravati i vidjeti ko je ta osoba i čime se bavi. Ovo predstavlja krivično djelo nagovaranje i podstrekavanje na ubistvo, kao i finansiranje za izvršenje teškog krivičnog djela”, rekao je Mektić.

On je najavio da će bh. institucije, odnosno određene agencije, zatražiti međunarodnu pravnu pomoć i razmjenu informacija putem Interpola.

“Moramo najprije utvrditi ko je ta osoba, kako bi prema njoj bile preduzete određene mjere”, zaključuje Mektić.

I Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, izjavio je da pozivanje drugih lica na radikalne metode i izvršenje krivičnih djela, odnosno podstrekavanje, predstavlja krivično djelo.

On je dodao da će svaka osoba koja to radi po Krivičnom zakonu RS-a i BiH biti procesuirana, zaključivši da će se MUP RS-a boriti protiv svih vidova terorizma i pozivanja na terorističke akte u BiH, pa i ako to bude posredstvom web portala.

Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a i član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, čije se ime također nalazi na spisku za likvidaciju, kratko je rekao da se radi o glupostima koje ne zavrijeđuju ozbiljniji komentar.

Podsjećamo, krajem marta ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije potvrdilo je da je pokrenulo istragu u vezi prijetnji smrću srpskom premijeru Aleksandru Vučiću koje su objavljene na Facebooku.

Prijetnje šefu srpske vlade upućene su sa profila “Goran Vlade Kerkez”, čiji je vlasnik, kako se navodi, nastanjen u Salcburgu, a rodom iz Banje Luke.

Kerkez kaže da ne zna da li će doći do suđenja protiv njega, ali da namjerava “osramoti” premijera Vučića i austrijsko pravosuđe tvrdeći da mu se u toj zemlji krše osnovna ljudska prava.
On je naveo i da mu policija nije dala kopiju izjave koju je danas dao, iako je na to imao pravo.

Kerkez se već u prošlosti u više navrata obraćao medijima sa navodnim informacijama o aferama na Balkanu i u Austriji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da se nastavljaju prijetnje upućene premijeru Aleksandru Vučiću i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa kolegama iz Austrije identifikovalo one koji su iz te zemlje upućivali pretnje.

Nakon prijetnji putem društvene mreže Facebook premijeru Aleksandaru Vučiću, Goran Vlade Kerkez je na toj mreži prijetnje uputio ovog puta i novinarima, navodeći da o tome na “tajnom sastanku” odlučuje organizacija “Crna ruka Srbija”.

Organizacija “Crna ruka” prethodno je na svom Facebook profilu napisala da organizira “javni lov” na premijera Vučića, koji je, kako navode – pokušao da se preko BIA-e osveti Radomiru Počuči, nekadašnjem voditelju TV Pink, koji je kao dobrovoljac na ratištu u Ukrajini, uhapšen 17. marta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo