Subota, 19 lipnja, 2021

Policija zabranila najavljene proteste u Mostaru

Nemojte propustiti

Foto: Novo vrijeme
Foto: Novo vrijeme

Putem društvene mreže Facebook za danas u 13 sati na Španskom trgu u Mostaru najavljen je novi protest na kojemu je svoje učešće potvrdilo preko 1.400 osoba, prenosi Fena.

Uz već postojeće zahtjeve, građani traže i puštanje uhapšenih demonstranata, te smjenu gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića. S druge strane, mostarska policija je zabranila današnje proteste.

“Nećemo dozvoliti bilo kakva okupljanja koja nisu u skladu sa zakonom odnosno proteste koji nisu najavljeni”, kazao je za Radiosarajevo.ba Srećko Bošnjak, protparol MUP-a HNK-a.

”Molimo sve građane Mostara da sudjeluju ovaj put na mirnim protestima na Španskom trgu 10. februara u 13 sati. Ovo neće i ne smije biti kraj, jer ništa nismo postigli”, stoji u pozivu građanima.

Demonstranti zahtijevaju rješavanje statusa zaposlenih u uništenim firmama, obavezno zapošljavanje socijalnih radnika u osnovnim i srednjim školama, osiguranje sredstava za nezaposlene majke rodilje te povećanje, ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i pravo na život i pravo na rad.

Takođe, traži se linearno povećanje penzija, ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osnovu raznih komisija, ukidanje plata ministara nakon isteka mandata, ujednačavanje plata političara s platama ostalih zaposlenika javnog i privatnog sektora, smjenu vlade, smjenu premijera i ministara.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo