Subota, 27 studenoga, 2021

Policijska brutalnost u Kijevu: Svukli demonstranta i natjerali ga da go stoji u snijegu na -10°C

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Demonstranti su tokom minule noći u Kijevu podizali nove barikade nezadovoljni kako je protekao drugi krug pregovora između predsjednika Viktora Janukoviča i trojice vođa opozicije.

Lider ukrajinske opozicione partije “Udar” Vitalij Kličko pozvao je danas pristalice na generalni štrajk nakon što nije uspjela ni druga runda pregovora sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

“Višečasovni razgovori su bili uzaludni. Ničemu ne služe pregovori sa nekim ko je unaprijed odlučio da vas prevari”, izjavio je Kličko opkupljenima na trgu “Nezavisnost” u Kijevu.

Kličko je poručio da se vlasti moraju suočiti sa generalnim štrajkom.

“Ako budemo ujedinjeni, neće moći da nas poraze. Živjećemo u novoj Ukrajini već ove godine”, poručio je lider opozicije, a njegov govor je bio praćen povicima “U napad” i “Samo naprijed”.

Očekuje se da će komesar za proširenje EU Štefan File danas doputovati u Kijev, a naredne sedmice u Kijev će doći i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Eštonova će razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom i zvaničnicima opozicije da bi doprinijela dijalogu za pronalaženje političkog rješenja krize.

Iako se očekivalo da će jučerašnji pregovori donijeti kakvo-takvo rješenje situacije koja već dva mjeseca drži građane na ulicama, a odnijela je i žrtve, lideri opozicije vratili su se od Janukoviča, nakon gotovo pet sati razgovora, praznih ruku.

„Rekao je ‘ne’ zahtjevu za ostavkom njega i kabineta i raspisivanju izbora“, kazao je jedan od vođa opozicije, Vitalij Kličko, okupljenoj masi koja se juče u poslijepodnevnim satima na njegove apele pristala smiriti dok su čekali rezultate njihova zahtjeva da predsjednik u 24 sata raspiše izbore.

„Sati razgovora potrošeni su u ništa. Nema smisla sjediti za stolom i pregovarati s nekim tko je i onako odlučio da će vas prevariti. Iskreno želim da ne bude krvoprolića i da ljudi ne budu ubijani… Ja ću preživjeti, ali bojim se da će biti novih smrtnih slučajeva, bojim se toga.“, kazao je nekadašnji boksač koji je okrenuo politici.

Oštra retorika došla je i od strane vlasti, predsjednikov press ured izdao je priopćenje u kojem stoji: „Nažalost, po drugi put, vođe opozicije odbili su dati izjavu kojom osuđuju akcije ekstremista.“ U izjavi se dalje navodi da će se pregovori nastaviti. U srijedu je Kličko prosvjednicima, prije no što je otišao na pregovore s Janukovičem, kazao da će ih voditi u napade ako njihov zahtjev za raspisivanjem izbora ne bude prihvaćen.

„Ja ću biti s ljudima. Ako se treba boriti, ja ću se boriti. Ako treba ići pred metke, ići ću. Ustati ću za ljude, jer želim živjeti u drugačijoj državi.“ Podržan okupljenima koji su mu skandirali nastavio je: „Ako sutra predsjednik ne napravi korak naprijed, mi ćemo napasti.“

U međuvremenu je premijer Mikola Azarov odbio ispričati se za nasilje, za CNN je izjavio da su organi reda djelovali u skladu sa zakonom te da nisu pucali. Policija je reagirala, tvrdi, tek na krajnje akcije i pokušaje svrgavanja vlasti, kazao je dodajući da Ukrajina ne viri iz ruskog džepa.

Portal Ukrajinske Pravde, kijevskih novina, juče je objavio video na kojem se vide policajci koji su svukli jednog od demonstranata te ga natjerali da go stoji u snijegu na -10 stepeni Celzijusovih u blizini policijskog autobusa, javlja Reuters.

Nakon ponižavanja i snimanja nesrećniku su dopustili ući u autobus, dok ga je jedan policajac udarao u nogu. Policija se ispričala za to djelo, u saopštenju stoji da tragaju za počiniocima.

Nastavljena blokada puta na zapadu zemlje

ristalice ukrajinske opozicije blokirale su danas put između Ljvova i Krakoveca, na zapadu Ukrajine, kao znak podrške antivladinim demonstracijama u Kijevu.

Demonstranti, kojih ima više od 100, palili su automobilske gume preko noći i blokirali saobraćajnicu sa oko 50 kamiona.

Na lice mjesta iz obližnjeg Novojavorovska stigle su dvije policijske patrole, rekli su Itar-tasu policijski izvori.

Opozicione pristalice i dalje blokiraju zgrade regionalne uprave i centar specijalnih policijskih i vojnih snaga u Ljvovu, u kojem se nalazi oko 200 ljudi.

Demonstranti su sinoć napravili barikadu od vreća napunjenih snijegom, balvana i automobilskih guma i zauzeli sjedište regionalne uprave, a trenutno su mirni, navodi se u izvještaju.

Ukrajinske vlasti pokrenule su krivični postupak povodom zauzimanja objekta regionalne administracije u Ljvovu.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zašto se Srbija i Hrvatska ubrzano naoružavaju?

Po statistikama organizacije SIPRI, Hrvatska je 2013. za vojsku potrošila 837 miliona dolara (1,6% BDP-a), najnoviji podaci govore o...

Možda vas zanima i ovo