Petak, 24 rujna, 2021

Političar iz Banjaluke vrlo direktan: “Dodik je Vučićev ‘korisni idiot’, a ‘srpski svijet’ je glupost i nije prijetnja niti politički projekt već politička manipulacija”

Nemojte propustiti

Vojin Mijatović za “srpski svijet” kaže da je glupost, nije prijetnja niti politički projekt već politička manipulacija.

Aleksandar Vučić je neko ko je riješio po svaku cijenu da Srbija postavio regionalni lider u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, ocjenjuje potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i kaže da mu sa stanovišta njega kao predsjednika čestita na tome.

-Sa stanovišta miješanja u odnosu s drugim zemljama, pogotovo nas u Bosni i Hercegovini, to je katastrofa. Međutim, Vučić ima jedan interes, a to je jaka Srbija. Dodik mu je bio “korisni idiot” sve dok je Vučić imao teške periode pregovora u vezi sa statusom Kosova. Ta priča polako ulazi u završnu fazu i u tom trenutku, pogotovo kad se riješi to pitanje, smatra Mijatović, on je potpuni teret Aleksandru Vučiću.

– On je i danas teret Vučiću i čak i ovo sve oko Schmidta moglo bi da bude jedan od načina kako se lagano rješava Dodika, navodi Mijatović.

Kaže da je podrška Kine i Rusije Dodiku dio njihovog geostrateškog rata sa SAD-om i Evropom na jednom mikro prostoru te da će Dodik u konačnici biti kolateralna šteta tih odnosa kada se viši interesi ovih dviju strana negdje drugdje poklope, te će im Dodik doći kao kusur u tom potkusurivanju. On stvara famu da je jako bitan igrač Rusije i Kine, poručuje Mijatović.

Za “srpski svijet” kaže da je glupost, nije prijetnja niti politički projekt već politička manipulacija.

-Da bi ljudi bili mirni, evo moje poruke: hipotetički, krene taj “srpski svijet” napad na Bosnu i Hercegovinu, Vojin Mijatović, Srbin, ratovat će protiv tog “srpskog svijeta”. Priča o “srpskom svijetu” je tu da bi neko ko je “bošnjački svijet” štitio Bošnjake od “srpskog svijeta” i da bi onda neko iz “srpskog svijeta” štitio Srbe od Bakira Izetbegovića ili nekih drugih iz “bošnjačkog svijeta”, ocjenjuje Mijatović, piše Federalna.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo