Subota, 4 veljače, 2023

Političari iz SDA će se liječiti u Općoj bolnici, a SDP-ovi u Kliničkom centru Koševo?!

Nemojte propustiti

U sveopštu sliku kraha zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, a time i Federacije BiH, savršeno se uklapa povlačenje Sebije Izetbegović iz Kliničkog centra Koševo i njeno postavljanje na mjesto direktorice Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, čime SDA dobija ‘svoju bolnicu’.

Klinicki_centar_Kosevo_Sarajevo_847020781

Najveća bolnička ustanova u državi, Klinički centar univerziteta u Sarajevu, odavno važi za mračni vilajet bh. zdravstva, što zbog nedostatka najosnovnijih medicinskih sredstava, što zbog političkih borbi koje se oko ovog Centra vode.

Najnovija situacija u kojoj bolnica na Koševu nema dovoljno čak ni gaze i zavoja, odnosno elementarnog potrošnog materijala, koji pacijenti moraju donositi sa sobom ili ishitreno kupovati prije ljekarske intervencije, samo je logičan slijed urušavanja ovog kliničkog centra koje se sistematski provodi već dugi niz godina.

Na to se ovih dana nadovezala i informacija o obustavi plata za uposlenike KCUS-a, odnosno zaustavljanje tranše za materijalne troškove i martovske lične dohotke, koja treba biti doznačena od strane Zavoda za zdravsteno osiguranje Kantona Sarajevo, a koju, navodno, koči sadašnji direktor Zavoda i bivši direktor KCUS-a, dr. Faris Gavrankapetanović. Na Koševu trenutno vlada panika, a među ljekarima totalna neizvjesnost oko događaja koji bi mogli uslijediti.

A svemu je prethodio i odlazak dr. Gavrankapetanovića sa čela KCUS-a krajem prošle godine i imenovanje Damira Aganovića za novog direktora, čime SDA gubi ‘vlast’ nad ovim zdravstvenim uporištem, a SDP neuspješno pokušava da riješi nagomilane probleme, između ostalog i problem finansiranja ovog centra.

Shodno svemu tome, u sveopštu sliku kraha zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, a time i Federacije BiH, savršeno se uklapa povlačenje Sebije Izetbegović iz Kliničkog centra Koševo i njeno postavljanje na mjesto direktorice Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, čime SDA, prosto rečeno, dobija ‘svoju bolnicu’, s namjerom da, kao učesnik u kantonalnoj vlasti, sav novac preusmjerava u finansiranje ove ustanove i njeno izdizanje u glavni klinički centar Sarajeva.

Stoga i pitanje u naslovu ovog teksta: Da li će se od sada političari SDA liječiti u Općoj bolnici, a SDP-a u Kliničkom centru Koševo?!
I gdje će se, u svemu tome, liječiti obični građani?!

Izvor: Depo

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo