Srijeda, 8 prosinca, 2021

Političari koče BiH, bez napretka ka EU!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

I dok je Srbija u utorak i formalno počela pregovore sa Evropskom unijom, o Bosni i Hercegovini se i dalje u evropskim krugovima razgovara kao o slučaju, nakon čega se usvajaju rezolucije ili izvještaji.

Takav jedan je usvojio Komitet Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, na koji je podneseno 116 amandmana koji se, uglavnom, odnose da treba provesti presudu Sejdić-Finci, ali i da se Evropska unija jače angažovati u BiH.

U Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu u utorak su se prebrojavali glasovi kojima je usvojen izvještaj o BiH u kojem se navodi da nema napretka, da se EU treba više angažirati na rješavanju problema u zemlji, te da je Dayton nefunkcionalan. Pozvali su bh. vlasti na sveobuhvatnu promjenu Ustava po ko zna koji put.

I dok se o Bosni i Hercegovini raspravljalo kao o slučaju, Srbija je u svečarskoj atmosferi obilježila početak pregovora sa EU. To je lekcija za bh. političare – kako kompromis vodi napretku, kaže analitičar Udruženja za društvena dešavanja SOS Srećko Latal.

„To ne zahvaljujući ledi Ešton, nego zahvaljujući evoluciji razmišljanja i politike kako u Beogradu tako i u Prištini. Oni su shvatili da se životni standardi, napredovanje, moderanizacija zemlje mogu desiti samo kroz kompromis. A u isto vrijeme, u BiH se i dalje zadržavaju sitnošićarske i dnevnopolitičke igre i igrice“, ističe Latal.

U BiH, umjesto kompromisa, vlada isključivost. Ista priča, a akeri različiti.

„Nek stvari jednostavno neće moći, pa makar ostalo ovako dok ne dođu neki bolji, pametniji, a takvih je puna ova zemlja, umjesto nas i naprave nešto drugo“, kaže predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija.
Od lidera do pacijenta

Za BiH pokazala se nepremostivom preporuka dozvoliti da biraju i mogu biti birani svi građani bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost. Godine insistiranja i pritisaka visokih zvaničnika EU ništa nisu promijenili. Svu apsurdnost rasprave o nečemu što je nazadno i necivilizacijski nedavno je za RSE komentarisao i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić:
Asim MujkićAsim Mujkić

„Još vi pregovarate sa tim političarima, kojima je to, izgleda, nešto sasvim prihvatljivo: ’Eto, molim vas, ako možete ikako da…’ Za mene je to bestidno.“

Za razliku od Hrvatske ili Srbije, koje su odlučne u raskidanju veza s tajkunima povezanim sa sumnjivim radnjama i političarima, u BiH je ta povezanost gotovo prirodna. Uprkos brojnim optužbama, niko od visoko pozicioniranih političara ne odgovara, korupcijske afere gase se jednako brzo kao što se otkriju. Građani žele promjene, ali političari neće navela je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak.

„Međutim, nažalost, izabrali su političare koji to ne žele. Ima problema u području pravosuđa, problem je korupcija u svim područjima“, rekla je Pak.

Zemlja se dovela u fazu da se razmatra prijedlog za suspenziju u Vijeću Evrope, označena je kao crna rupa, uskraćeno joj je 45 miliona eura iz IPA fondova. Od lidera EU integracija postala je pacijent na aparatima, kaže predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo:

„Mi smo prednjačili čak ispred Hrvatske, da ne govorimo o Srbiji ili Crnoj Gori. Da ne govorim da nas je i Kosovo već preteklo u mnogim oblastima procesa EU integracija. Sramota je da su bh. političari dozvolili da smo od zemlje lidera u procesu evropskih integracija postali slučaj.“

Nefunkcionalna država povlači za sobom i nefunkcionalno pravosuđe. To je, opet, kočnica i za strane investitore, koji ne žele ulagati u pravno nesigurna područja. No, treba se radovati uspjehu susjeda, navodi Praštalo. U tome leži i nada da će građani vidjeti kako se na svega par sati udaljenosti dobro živi, pa će uraditi nešto da bi to bilo moguće i u BiH. Drugačije neće moći.

(Radio Slobodna Evropa)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo