Utorak, 26 listopada, 2021

Političari se nisu pozabavili rješenjem, već samo parolama. Zakon čeka da se političari odljute i odmore

Nemojte propustiti

Dok su građani tražili zakon o JMBG, političari su tražili izgovore, koji su prerasli u poligon za političke, nacionalne i svake druge obračune

Foto: Jamak E.
Foto: Jamak E.

Dok građani ispred Parlamenta BiH traže od političara usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju, političari se nadmeću u tome kako će naći izgovor za vlastiti nerad kritikujući građane, jedni druge i prebacivati loptu na nacionalni teren. Kritikovali su sve, ali nisu objasnili zašto nema matičnog broja, ni provedbe odluke Ustavnog suda BiH.

Bebe u kolicima, trudnice i roditelji okupirali su plato ispred zgrade Parlamenta BiH tražeći od onih koje su birali ništa više od toga da zarade svoju itekako nezasluženo visoku plaću. Dok su građani tražili zakon o JMBG, političari su tražili izgovore, koji su prerasli u poligon za političke, nacionalne i svake druge obračune.

„U ovom momentu kroz prozor gledam jedan natpis: Rame uz rame protiv fašizma. Time je sve rečeno – da su ovi protesti pritisak na nas, poslanike iz RS.“
Ovo su riječi Aleksandre Pandurević, zastupnice SDS-a u Parlamentu BiH i predsjednice komisije, koja se pritom bavi i dječijim pravima. Iako su ugrozili život jednog djeteta, bh. političari su se osjetili ugroženima i taocima.

Bježeći kroz podrumska vrata od demonstranata, jedan od najodgovornijih zbog nepostojanja zakona – Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, pod krinkom nesigurnosti ponovno bježi od rada:

– Prerizično je dovesti jednog uposlenika da mu se desi ono što se dešavalo kad su ti mirni demonstranti cipelarili uposlenike koji su nakon završetka zasjedanja Parlamenta, nakon što je sve bilo zavšeno, pokušali otići svojim kućama.

Dok se srpski i hrvatski predstavnici osjećaju nesigurnima, bošnjački pozivaju na sabur.

– Nek se strpe, najbolje bi bilo 2014. godine da izađu na izbore, kaže član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Baš kao da od odluke Ustavnog suda o izmjenama zakona o JMBG nisu prošle dvije godine. Socijaldemokratska partija BiH na demonstracije je reagovala pozivom na vanredne izbore – što je nemoguće bez promjene Ustava. Oglasio se i predsjednik Demokratske Fronte i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, i sam donedavno jedan od ključnih likova šestorke, koji je demonstrantima poručio da ne dozvole da politika i političari iskvare i zloupotrijebe plemenite motive protesta.

To što se političari nisu pozabavili rješenjem već samo parolama – sve govori, kaže profesor sa sarajevskog Filozofskog fakulteta Enver Kazaz.

– Činjenica da hrvatski i srpski nacionalizam u BiH proteste želi demonizirati i pretvoriti ih u neku vrstu ispoljavanja islamskog ili bošnjačkog nacionalizma pokazuje da oni ne vide da postoji međuetnička solidarnost i da postoji jasan koncenzus o pravu građana da mogu demokratskim pritiskom kontrolirati bahate političke oligarhije. Što se tiče bošnjačkih političkih partija, koje daju podršku protestima, njihovo stvarno lice vidi se u činjenici policijskog nasilja nad protestantima. Ta vrsta deklarativne podrške nije ništa drugo do vrlo jeftina politička manipulacija, ocjenjuje Kazaz.

Sve stranke jednako krive

Oglasila se i akademska zajednica, čijih je četrdesetak članova navelo kako odbijaju sve pokušaje političke manipulacije protestima, jer građani samo žele pozvati vlasti da se ponašaju odgovorno. A koliko su odgovorni, navodi Ivica Ćavar iz CCI:

– Prva tri mjeseca 2013. godine Parlament BiH usvojio je samo pet zakona, odbio je šest – i upravo su ova dva prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o JMBG odbijena.

Profesor na FPN u Sarajevu Besim Spahić potcrtava kako ga ne čudi ovakvo ponašanje političara, jer njih, kaže, zanima samo vlast.

– Građani ni za šta drugo ne služe nego samo utoreni u tri nacionalno-vjerska tora, sa po nekoliko stranaka koje štite njihove vitalne nacionalne interese. Naše političare ne zanima ni presuda Međunarodnog suda, njih ne zanima ni postojanje segregacijskog, fašističkog tretamana ostalih. Ni ustav da naprave kako treba. I šta ih onda zanimaju ove manifestacije? Naši političari su rezultirali time da imamo 90-ak multimilionera, jedno 20-ak multimilijardera, čija imena ne smijemo znati jer su to upravo uglavnom ti političari ili njihovi najbliži tajkuni ili potpornici koji su im pomagali u osvajanju vlasti, kaže Spahić.

Dragan Bursać, novinar banjalučkog portala Buka, u političkom je spinovanju, kaže, vidio strah od ujedinjenja.

– Nisu vjerovali tom istom narodu koji ih je izabrao. A onda su taj strah jako dobro spinovali ne bi li sakupljali nacionalne bodove, pa su onda smišljali tobože nacionalnu ugroženost. Na perfidan način ovo im je dobro došlo da učvrste pozicije. A povod protesta njima je toliko nebitan – jer ako nešto 13. februara ne funkcioniše, pa zašto bi im sad to postalo bitno?

Predsjednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdarević smatra da je sada jasno da je nemoguće održati na životu koaliciju koja je nastala na podjeli fotelja.

– Ovo je pokušaj da se prikaže neko drugo lice. Svih šest stranaka na vlasti trenutno su jednako krive. Oni nisu ništa uradili i oni treba zajedno da odu, zaključuje Dizdarević.

Za sada je sigurno da će otići, ali svako u svoj tor, i sa sobom ponijeti svoju fotelju. Napustili su zgradu u koju su ih navodno utamničile bebe, ali pozicije nisu. JMBG se dijeli po privremenoj odluci, a zakon će, čini se, sačekati da se političari odljute i odmore.

(Radio Slobodna Evropa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo