Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Politička paraliza u FBIH: Posljedice će osjetiti građani

Nemojte propustiti

Ambasade Njemačke i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini reagovale su na aktuelnu krizu u izvršnoj vlasti Federacije BIH. Ove dvije zemlje, koje su kreatori novog pristupa Evropske unije prema BIH, razočarane su i zabrinute zbog novonastale situacije koja BIH vodi u političku paralizu.

Odgovarajući na upit TV1 o aktuelnoj krizi vlasti u FBiH, Njemačka ambasada u BiH saopštila je da sa velikom zabrinutošću konstatuje kako zemlja ide ka situaciji u kojoj neće biti funkcionalnih vlada.

“Trenutna situacija je test sposobnosti političkih elita da konačno u interesu građana Bosne i Hercegovine ostvare konkretne rezultate, umjesto da nastave sa ličnim i stranačkopolitički motivisanim borbama i tako paralizuju Vladu”, poručio je Jens Wagner, glasnogovornik Njemačke ambasade u Sarajevu.

Komentarišući posljednja dešavanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, britanski ambasador Edward Ferguson je rekao da je, kao i drugi, veoma razočaran.

„Sada kada je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina se nalazi pred novim dužnostima na kojima vlasti trebaju početi postizati rezultate. Pozivamo sve stranke da prestanu sa međusobnim prepirkama po pitanju pozicija i političkih namještenja i da se usredoče na reforme i njihovu provedbu kako su obećali u zajedničkoj izjavi. Građani Bosne i Hercegovine su ti koji će najviše osjetiti posljedice kontinuirane političke paralize. Politički lideri moraju preuzeti odgovornost i ispuniti svoja obećanja. Više nema vremena za gubljenje“, kaže ambasador Ferguson u svojoj izjavi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH

Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada...

Možda vas zanima i ovo