Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Politikolog Darko Kuzmanović: Problematika oko 9. januara je dogovor Izetbegovića i Dodika

Autor:N1

Nemojte propustiti

Kuzmanović smatra da se historija treba poštovati i poznavati, ali da građani niti lideri ne smiju biti njeni robovi.

Politikolog Darko Kuzmanović za N1 je komentarisao trenutne nacionalne netrpeljivosti, ali i tešku političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je problematika oko 9. januara zapravo dogovor između Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i Bakira Izetbegovića, lidera SDA i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kuzmanović je istakao da trenutna situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra i da su građani toga itekako svjesni.

“Međutim, u rukama onih koji vode ovu zemlju se zapravo nalazi i ključ za rješavanje postojeće krize. Koliko god u određenim lokalnim zajednicama situacija bila mirna i povoljna, ona teško da može utjecati na rješavanje globalne situacije u BiH”, naveo je Kuzmanović.

Osvrnuo se i na obilježavanje 9. januara u Republici Srpskoj, kojeg je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, navodeći da je o toj situaciji veoma teško govoriti jer taj datum, dodaje, predstavlja jedan emotivno značajan praznik u tom entitetu, ali je on, prema njegovom mišljenju, iskorišten za vlastite interese.

“Zloupotreba praznika, značajnih godišnjica, obilježavanje jubileja i emotivnih datuma nije novo političko oružje i ono se koristilo krajem 80-ih i 90-ih godina. Ja i moji vršnjaci nismo bili svjedoci proteklog rata u BiH, ali iz onog što smo čitali možemo zaključiti da su se značajni datumi zloupotrebljavali u političke svrhe u smislu dizanja morala i homogenizacije samog biračkog tijela kako bi se ostvarivali usko politički interesi političara. Dakle, ta svrha praznika u lične svrhe je zapravo veoma pogubno zato što u takvoj situaciji u kojoj postoji snažan emotivni naboj može se očekivati eskalacija sukoba, ne u smislu oružanog, ali da u smislu širenja etnonacionalnih tenzija i govora mržnje. Što se tiče samih sukoba u BiH, mišljenja sam da do toga neće doći iz prostog razloga što država nema više kapacitete za takvo nešto pa ni sama Republika Srpska tako da, govoreći generalno o sukobima, mislim da će se u narednom periodu u mnogo većoj mjeri povećati govor mržnje i ekspanzija desničarskih ideologija, ali da neki ozbiljan vojni sukob definitivno u BiH više nije moguć”, naveo je Kuzmanović.

S obzirom na to da su obilježavanje Božića zasjenili brojni incidenti koji su se odnosili na širenje govora mržnje i buđenje nacionalizma u BiH, Kuzmanović je istakao da je to katastrofalno i da svi građani kako u BiH tako i u RS trebaju živjeti skladno.

“Mi zapravo trebamo živjeti skladno jer smo jednostavno osuđeni jedni na druge ovdje. Kada su 2014. godine bile poplave u BiH, mi smo prosto imali jedni druge i mogli smo jedni drugima priteći u pomoć. Bez obzira na to da li smo mi imali dobre odnose sa Rusijom, Francuskom, SAD-om ili nekom drugom zemljom. Dakle, mi se prije svega moramo međusobno uvažavati, bez širenja govora mržnje i nekijh etnonacionalnih tenzija. Mislim da su te provokacije koje su bile prisutne u proteklom periodu, poslužile isključivo liderima pojedinih političkih stranaka kako bi homogenizovali svoje biračko tijelo i kako bi na izborima 2022. godine izborili pobjedu. I generalno kada govorimo o samom 9. januaru, sama proslava se ne razlikuje od nekih ranijih, međutim, ne treba zaboraviti da smo mi ove godine u izbornoj kampanji i da treba u što većoj mjeri podići etnonacionalne tenzije”, pojasnio je Kuzmanović.

Smatra da se historija treba poštovati i poznavati, ali da građani niti lideri ne smiju biti njeni robovi.

“Nažalost, u BiH se uvijek igra na različitostima jer to donosi političku korist, međutim, najpogubnije u svemu tome jeste to što najviše ispaštaju građani i da taj emotivni naboj koji se stvara nikada ne donosi dobro. Možemo reći da su taj emotivni naboj i političari koji su držali glavne konce u političkim tokovima početkom 90-ih godina zapravo i počeli rat u BiH bez obzira na koji narod u državi mislimo. Međutim, želim naglasiti da baš kao što dobar dio Srba u RS, odnosno, BiH prave grešku time što se odriču BiH, mislim da i Bošnjaci griješe odricanjem RS i nazivanjem tog entiteta genocidnom tvorevinom. Prije svega mislim da su takvi pogrdni nazivi i određene reakcije, prije svega mislim na presudu Ustavnog suda BiH, zapravo nastale kao plod retorike Milorada Dodika kojom se vrijeđaju i osjećaji Bošnjaka, ali i unificira država. Mislim da bi u takvoj situaciji institucije BiH trebale reagovati u slučaju kada neko unificira BiH, ali i naziva RS genocidnom tvorevinom. Trebali bi ga na neki način pravno i politički sankcionisati”, mišljenja je Kuzmanović.

Prije dva dana su održani protesti u Sarajevu, Tuzli, ali i brojnim gradovima širom svijeta za podršku BiH. Kuzmanović je upitao kako gledati na te proteste, a da se ne osjeti određena doza straha?

“Međutim, moje mišljenje je da su ti protesti za BiH koje je organizovala bh. dijaspora na neki način instruisani i ranije dogovoreni. Posebno ako imamo u vidu činjenicu da je delegacija SDA krajem prošle godine bila u posjeti dijaspori i da je možda na neki način cjelokupna ta situacija dogovorena s obzirom na to da političari u BiH veoma dobro sarađuju pogotovo kada su im ugroženi lični interesi. Mislim da je ta cijela problematika oko 9. januara dogovorena između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika kako bi se digle etnonacionalne tenzije i homogenizovalo biračko tijelo. Naši političari u BiH su do te mjere kontaminirale političku scenu do te mjere da nijedan normalan i odmjeren politički potez ne može proći kod naroda iz prostog razloga što su desno orijentisane ideologije i pojedinci dobili toliko na značaju da se svako ko drugačije razmišlja smatra slabim i to pokazuje koliko koliko smo mi na niskom nivou kada je riječ razvijenost demokratske političke kulture i naroda u BiH”, poručio je Kuzmanović.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo