Petak, 14 svibnja, 2021

Poljoprivrednici u BiH na mukama: Dnevnica 40 KM, a niko neće da radi!

Nemojte propustiti

Poljoprivrednici u BiH kažu da su na velikim mukama, jer im ove sezone treba mnogo sezonskih radnika, koje ne uspijevaju da pronađu, iako dnevnica za rad na selu dostiže i do 40 maraka, pišu jutros Nezavisne novine.

Ilustracija
Ilustracija

Za sezonce će, ističu poljoprivredni proizvođači, u narednim mjesecima posla biti na pretek, jer slijedi kopanje usjeva, kupljenje sijena, branje voća i slično.

“Na selima je situacija takva da se nudi dnevnica od 25 do 40 maraka, a uz to radnici imaju i dva obroka i niko neće da radi! Dobiju odmah pare i jelo, ali neće”, kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Problem je, smatra on, što bi svi da budu na državnim “jaslama”.

“Ne znam ja šta je s narodom! Sve interesuje da budu službenici u državnoj administraciji, da sjede pored računara, igraju karte, popiju dvije-tri kafice i čekaju kraj radnog vremena. Nema tih poslova više nigdje u svijetu”, kritikuje Usorac.

Ogorčen je i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona, koji kaže da je prije nekoliko dana tražio radnika za utovar sijena, ali da pomoć nije pronašao.

“Kod nas je dnevnica između 30 i 40 maraka. Ko pristane, ima čitav dan da jede, a obezbijeđeni su i kafa i pivo. Ipak, radnika je teško naći. Evo, na birou u Kalesiji je 9.000 nezaposlenih, ali kad zovnem nekoga da mi pomogne oko sijena, kaže: ‘Ne mogu, kolje me prašina!'”, priča za Nezavisne novine Hasanović.

Posebno je, ističe on, teško ubijediti mlade ljude da rade na selu.

“Ja imam jednog čovjeka, penzionera, koji hoće raditi kad god nije zauzet. A ovi mladi neće, sjede u kafićima”, žali se Hasanović.

Poput njega, i Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine, razočaran je pošto i u Semberiji nije lako pronaći nekog ko bi se uhvatio vila ili motike.

“Sezonskog radnika veoma je teško naći. Cijena rada kreće se od 25 do 35 maraka dnevno, a uključena su tri obroka, te dva puta kafa. Ali, većina ljudi bira posao, neće da rade u poljoprivredi. Radili bi lakše poslove, sat-dva, a čitav dan veoma teško”, kaže Nikolić.

Prema njegovim riječima, u selima će narednih mjeseci biti mnogo posla.

“Sad je sezona i ko hoće da radi, lako će moći da zaradi dnevnicu”, naglašava Nikolić.

(Bh-index/Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo