Petak, 29 rujna, 2023

Pomoć ili predizborni trik? Zbog Dodikovih 100 maraka RS se podijelila na dva tabora

Preporučeno

Da se radi o kupovini glasova narodnim novcem saglasan je i analitičar dr Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

Član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, najavio je jednokratnu pomoć od 100 KM borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima, a to će budžet Srpske koštati oko 50 miliona KM. Za pristalice vladajuće stranke to je briga za malog čovjeka, a za opozicionare i analitičare obična predizborna ujdurma.

Iz PDP je saopšteno da najavljeno predizborno dijeljenje pomoći od po 100 KM nije ništa drugo nego, kako kažu, bezočan pokušaj kupovine naklonosti birača pred izbore narodnim novcem.

– Ova najava na najbolji način oslikava moto vladavine SNSD: „Nama narodne milijarde, a narodu pred glasanje mrvice“ – tvrde u ovoj opozicionoj stranci.

Da se radi o kupovini glasova narodnim novcem saglasan je i analitičar dr Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

– Očigledno, Dodik je preuzeo Vučićev model predizbornog djelovanja. Za to je dobio priliku, jer su se, zbog inflacije, ogromni viškovi novca slili u budžete, pa i u budžet Republike Srpske – kaže Papić za Srpskainfo.

On pojašnjava da su to u stvari pare građana, novac oduzet od naroda, koji je, upravo zbog inflacije, sve siromašniji.

– I sada tim novcem kupovati glasačko tijelo, to nije ni moralno, ni politički korektno – kaže Papić.

Dodaje da se mnogi vjerovatno raduju tom novcu, po principu daj šta daš, kad već nema sistemskih rješenja, koja bi mogla trajnije uticati na životni standard građana.

Kad se već građanima na ovakav način daje njihov novac bili bi dobro, navodi Papić, da se on bar usmjeri kako treba. Ako se već ide na jednokratnu pomoć, nju bi trebalo dodjeljivati selektivno, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Upravo se čita:  Advokat Adamović odgovorio: Evo kada će Dodik prvi put sjesti na optuženičku klupu

– Šta znači dati svakom mladom čovjeku po 100 maraka? Zar je jednako ugrožen mladić od 25 godina koji živi u tajkunskoj vili i kojem 100 maraka nije ni za kafu, i njegov vršnjak, koji skoro ni ne živi, jer nema od čega – pita dr Žarko Papić.

Ekonomista Damir Miljević je odbio da komentariše Dodikovu najavu dodjele pomoći iz budžeta.

– Takve stvari ne želim da komentarišem, nije vrijedno da progovorim makar i riječ o tome – poručio je Miljević.

Ekonomista i diplomata Draško Aćimović, međutim, smatra da je dobro što će građani dobiti makar i minimalnu i jednokratnu pomoć, ali da tih famoznih 100 maraka treba podijeliti – odmah.

– Dobro je da građani dobiju bar nešto, makar i jednokratno, jer novca u budžetima ima. Tih 100 maraka treba podijeliti već sada, u maju, a ne recimo 20. septembra, kada ne bi bilo nimalo teško pogoditi šta je cilj tog “čašćavanja” građana – poručuje Aćimović.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

On, međutim dodaje da bi mnogo bolje bilo da se višak novca u budžetu iskoristi za neke trajnije mjere, kako bi se ublažilo siromaštvo.

– Još ranije sam predlagao da se penzioneri, u zavisnosti od visine penzija, potpuno ili djelimično oslobode od plaćanja računa za komunalne usluge i da to bude trajno – poručio je Aćimović.

Podsjeća da neki penzioneri za režije potroše skoro trećinu svoje penzije.

– Zamislite šta bi njima značilo kada bi bili oslobođeni te brige, a to za budžet ne bi bio prevelik trošak – smatra Aćimović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo