Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Pomoć za bolnicu u Bihaću stiže sa svih strana

Nemojte propustiti

Više institucija, kompanija i banaka uputili su danas pomoć Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću koja je u požaru u noći sa četvrtak na petak pretrpjela veliku štetu.

Vlada FBiH tako je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici donijela je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu zdravstva u iznosu od 500.000 KM na ime pomoći Kantonalnoj bolnici u Bihaću. I Vijeće ministara je izdvojilo 100.000 KM za pomoć bihaćkoj bolnici.

Vlasnik kompanije Meggle Toni Meggle je, duboko potresen viješću o požaru u bihaćkoj bolnici, također, danas donio odluku da uplati 100.000 KM za pomoć bolnici i o tome izvijestio vlasti u Bihaću.

Po odluci premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače Kantonalnoj bolnici u Bihaću će iz tekuće rezerve premijera biti doznačeno 85.000 KM, kako bi svaki zaposlenik dobio simboličnu naknadu u znak zahvalnosti za nesebičnost i humanost koju su pokazali spašavajući pacijente, ali i opremu bolnice, u znak zahvalnosti za požrtvovanost i predanost kojom su radili, kako bi se stanje u ovoj ustanovi što prije normaliziralo, saopćeno je iz Vlade USK-a.

bolnica2Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, koji je danas boravio u Bihaću, odobrio je donaciju iz granta predsjedavajućeg namijenjenog neprofitnim organizacijama u iznosu od 5.000 KM kao pomoć za otklanjanje materijalne štete nastale nakon požara.

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d je, također, izdvojila 5.000 KM, a vlade Tuzlanskog i Zeničko-debojskog kantona ponudile pomoć. Crveni križ Federacije BiH pokrenut će humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić Bihać.

Pomoć su, između ostalih, uputili Federalno ministarstvo zdravstva BiH, ministarstvo zdravstva Zeničko-Dobojskog kantona, Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić“ Livno, Kantonalna bolnica Zenica, Klinička bolnica Mostar, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, J.U. Regionalni medicinski centar “Dr. Safet Mujić“ iz Mostara, Poliklinika Muminović iz Bihaća, Zavod za javno zdravstvo USK – Bihać, kao i brojni drugi.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ponudio je svu potrebnu zdravstvenu pomoć Republike Hrvatske ministru zdravlja Federacije BiH. Dogovoreno je, također, da će svi hitni slučajevi biti zbrinuti u Općoj bolnici u Karlovcu.

U požaru koji je noćas oko dva sata zahvatio bolnicu izgorio je skoro cijeli kompleks, svi krovovi i gornji spratovi bolnice, ali srećom niko nije stradao. Požar je stavljen pod kontrolu oko 3.40 sati, a 200 pacijenata je zbrinuto na sigurno.

(Agencije)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo