Srijeda, 20 listopada, 2021

Pomračenje Sunca 20.marta

Nemojte propustiti

Sunce (Foto: NASA)
Sunce (Foto: NASA)

Mjesec će se 20. marta naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili djelimično sunčev disk.

Puno pomračenje biće vidljivo na sjeveru Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva.

Eklipsa će 20. marta biti deveto potpuno pomračenje u 21. vijeku. Počeće u 7.45 časova po srednjoevropskom vremenu, da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 9.45, u trajanju od dvije minute i 45 sekundi.

Posljednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999, a na naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026.

Nastupajuće pomračenje moglo bi da stavi na probu evropski električni sistem, jer će na kratko vrijeme biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, upozorava Evropska mreža operatera za prenos struje /Entsoe/.

“Tog 20. marta biće blokirano oko 35.000 megavata solarne energije, tj. proizvodni kapacitet jednak 80 srednjih pogona”, navodi se u izvještaju Entsoea, koji ne isključuje mogućnost incidenta.

Problem je u tome, ističe se u izvještaju, što je proizvodnja solarne energije znatno povećana u Evropi. Godine 1999, svega 0,1 odsto obnovljive energije otpadalo je na solarnu energiju, dok danas njen udio dostiže 10,5 odsto.

“To će biti test bez presedana” koji će zahtijevati dobru koordinaciju između različitih članica mreže.

Najviše problema očekuje se u NJemačkoj i Italiji koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo