Subota, 4 prosinca, 2021

Pomrsila račune švercerima konja i spasila svoga Drinu

Nemojte propustiti

Snježana Kokanović
Snježana Kokanović

Da ljubav čovjeka prema životinjama ne poznaje granice najbolje je dokazala Snježana Kokanović iz Srpca, sa još nekoliko iskrenih ljubitelja konja.

Pomrsila je račune švercerima i mesarima koji su namjeravali da se, za bagatelu, domognu 74 konja, rasnih grla! Na licitaciji, održanoj krajem decembra prošle godine na čuvenoj ergeli lipicanera “Vučijak”, Snježana Kokanović je, vođena ljubavlju, a ne računicom, uspjela da se domogne Drine, konja na kojem je prije četiri godine naučila da jaše.

Riječ je o konjima koji su, prema procjeni Ministarstva poljoprivrede RS (BiH), bili prekobrojni i kao takvi ponuđeni po bagatelnoj cijeni od 630 maraka. Među stotinjak zainteresovanih, kako to obično i biva, našli su se šverceri i mesari, primamljeni niskom početnom cijenom. Ali su Snježana, Željko Babić iz Slatine i Savo Vasiljević iz Gradiške odlučili da im ne dozvole da rasne konje dobiju skoro za džabe i da ove plemenite životinje ne završe u klanicama. Dizali su cijene, pišu Novosti, sve dok mesari i šverceri nisu odustali od kupovine.

Igrom sudbine, prvi na prodaji se našao pastuv Drina, na kojem je Snježana naučila da jaše. Baš kao što je on nju čuvao u sedlu, Snježana je odlučila da po svaku cijenu Drinu sačuva u svom vlasništvu. Nakon što joj je u prvi mah zastalo, kako kaže, Snježanino srce je galopiralo sve dok, od početnih 630, plemenito grlo nije ostalo u njenom vlasništvu za fantastičnih – 3.150 maraka!

– Drino, ljubavi, moj si! – ponavljala je Snježana, grleći lipicanera u čijem pogledu i odobravajućem rzanju, kao da se, takođe, osjećalo olakšanje.

Ubrzo, ova diplomirana ekonomistkinja, zaposlena u jednoj od republičkih institucija, kupovinom i petogodišnjeg Save, raspršila je sve mesarske i švercerske snove i računice.

Snježana priznaje da neizmjerno voli svih 155 grla na ergeli, a posebno joj je drago ždrijebe kojeg je othranila cuclom.

– Srce i dušu su mi ukrali i zarobili, pa im uvijek rado dolazim. Ukoliko na slijedećoj licitaciji u “opasnosti” bude ždrijebe koje smo uz pomoć cucle othranili i podigli na noge, i njega ću kupiti – kaže Snježana.

Lipicaner Drina je prije četiri godine strpljivo u sedlu čuvao neutreniranu Snježanu (44), rođenu Banjalučanku, sada nastanjenu na svom prelijepom imanju nadomak Srpca.

(Aura.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo