Petak, 14 svibnja, 2021

Poništeno rješenje o puštanju Budimira

Nemojte propustiti

Predsjednik FBiH ostaje na slobodi, a rješenje ukinuto zbog greške u formalnim procedurama, potvrdio Budimirov advokat.

budimir-presicaVanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prethodno doneseno rješenje Suda o puštanju iz pritvora predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i ostalih osumnjičeni u tom predmetu – Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Ivana Jurčevića i Hidajeta Halilovića.

Vanraspravno vijeće Suda BiH ovim je uvažilo žalbu koju je na odluku o puštanju na slobodu uložilo Tužilaštvo BiH.

Kako kaže Ragib Hadžić, advokat Živka Budimira, rješenje je ukinuto, jer je Sud pogriješio u formalnim procedurama.

I dalje slobodan

Nakon odluke Ustavnog suda, sudija, kako ističe, nije odmah trebalo da donese rješenje, već održi ročište.

Sud će ponoviti postupak kako bi se protokol i ispoštovao.

“Pošto imamo odluku Ustavnog suda, naravno, mi otprilike možemo očekivati kakvo će biti novo rješenje nakon otklanjanja ove proceduralne greške. Gospodin Budimir ostaje slobodan čovjek kao što je i do sada bio. Ne želim ništa prejudicirati, ali ja očekujem da će biti u skladu sa konačnom i obavezujućom odlukom Ustavnog suda BiH”, kazao je Hadžić za Al Jazeeru.

Budimir je osumnjičen za primanje mita za pomilovanja, a Tužilaštvo BiH je najavilo optužnicu protiv njega.

Predsjednik FBiH odbacuje navode i tvrdi da je postupao u skladu sa zakonom.

Ranije ove sedmice, tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Tužilaštva BiH uputio je Sudu žalbu na ukidanje pritvora Budimiru i ostalim osumnjičenima za primanje mita u zamjenu za pomilovanja.

Uz žalbu su dostavljeni i dokazi da je osumnjičeni predsjednik FBiH vodio detaljnu ličnu evidenciju pomilovanja osuđenih osoba, zajedno sa svojeručno obilježenim oznakama o urgencijama za pomilovanje, osobama koje urgiraju za pomilovanja ili su veza sa osuđenim osobama koje traže pomilovanje.

“Iz ovih dokaza je vidljivo da je Petar Barišić puno puta urgirao za brojne osobe, da je za Mehu Ibriševića i Nasera Orića urgirala osoba čiji je identitet zaštićen. Urgencija ima više od 100 koje su pozitivno riješene. Jedan od interesa kojim se vodio osumnjičeni bilo je i davanja pomilovanja onim osuđenicima od kojih je Budimir očekivao zaštitu u budućnosti. Ibrišević, jedan od pomilovanih, osnivač je Budimirove stranke”, navedeno je u žalbi.

Komisija traži smjenu Budimira

Komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u nastavku sjednice u Sarajevu zaključila je da postoji opravdanost za provođenje postupka za ispitivanje da li je Živko Budimir dostojan obavljanja funkcije predsjednika FBiH.

Drugi zaključak ove Komisije je da treba zahtijevati Budimirovu smjenu.

Ovakve zaključke Komisija će u formi prijedloga uputiti Predstavničkom domu Federalnog parlamenta na izjašnjavanje.

Izvor: Al Jazeera

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo